Class 7th First Language English Textbook Solutions

WORK IS WORSHIP – Class 7th First Language English Textbook Solutions

 WORK IS WORSHIP 
– Rabindranath Tagore
 
B.) Reading, Speaking and Writing

Take turns with your partner to ask or answer these questions. Explain to him/her why you think your answer is correct. Quote from the text if necessary. Write down your answers.
Underline the word/words that complete these sentences.


1.) In this poem, the poet is addressing you/the reader/ the worker/the worshipper.

Answer: The poet is addressing to the worshipper.
 
2.) The poet sounds angry/irritated/impatient.

Answer: The poet sounds angry.
 
3.) The poet is ordering /admonishing/ advising the worshipper.
Answer: Admonishing.
 
4.) The poet is asking the worshipper five questions/ four questions/three questions. (scan the poem to find out
Answer: The poet is asking the worshipper three questions.
 
5.) The poet does not know the answers/ thinks the worshipper knows the answers/ wants to make the worshipper think deeply.
Answer: The poet wants to make the worshipper think deeply.
 
6.) The poet gives two examples/ three examples/ four examples of what pleases God.
Answer: The poet gives three examples of what pleases God.
 
7.) The poet does not tell the worshipper where to find God. (True/Not True)
Answer: Not true.
 
8.) The worshipper does not tell the poet what he really wants. (True/Not True)

Answer: Not true.
 
9.) The worshipper tells the poet that he does not want _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _. (Complete the sentence)
Answer: The worshipper tells the poet that he does not want to born again and gain and gain Moksha.
 
10.) The Creator is happy when he has no work to do. (True/Not True)
Answer: Not True.
 
11.) Give your own examples of hard work that can please God.
Answer: To share food with hungry people and to help every person without any kind of discrimination is pleases God.
 
13.) Do the last two lines talk about death? Discuss this point with your partner.
Answer: No, last lines are about the way of praying and understanding that the god is not in the temple, it is in hard work done for the betterment of humanity.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button