class 10 1st Language English Textbook Solutions

TREASURE ISLAND – Class 10 1st Language Textbook Solutions

 ENGLISH FIRST LANGUAGE
– TREASURE ISLAND

 IV. Question & Answers  

 1. What is the theme of Treasure Island?
Ans:  –
  There  are  a  number  of  prominent  themes  in Treasure Island.  All of the traditional  conflict themes of  man  vs.  man, and  man  vs.  nature are present.  Man vs. man is illustrated by the conflicts between Hawkins and Billy Bones and Long John Silver.  Man vs. nature is  presented  in  Hawkins’s  struggles  to  navigate  the Hispaniola as well as Ben Gunn’s small boat.  

2.  What  is  the  main  conflict  in  the  book  Treasure Island?
Ans: 
–  The  primary  conflict  in  Robert  Louis Stevenson’s Treasure Island  is a simple one: Who will get  to  the  buried  treasure  first?  We  never  fully understand  why  Billy  Bones  never  attempts  to  return for the loot himself, but it could have been because he was wary of being followed by his former mates. After Jim  Hawkins  and  his  mom  find  the  map,  Squire Trelawney agrees to finance the voyage and cut Jim in on the treasure. After the squire’s loose lips spread the word  around  Bristol  about  the  voyage  for  treasure, Long  John  Silver  becomes  the  main  adversary  for  the squire’s men.  

3. What was Admiral Benbow?  
Ans: 
–  It  was  an  inn  in  a  small  bay  in  the  west  of England, managed by Jim Hawkins’ father and mother.  

4.  Who  was  the  guest  who  took  up  a  room  in Admiral Benbow?  
Ans: –
Bill, a wizened old seaman, took up a room  in Admiral Benbow.   

5. What was his cherished possession?  
Ans: –
An old sea-chest.   

6. Why did he give Jim fourpence?  
Ans: 
–  He  told  young  Jim  to  be  on  the  look-out for  a seafaring type of man with one leg.   

7. Why was Billy looking out to sea every evening?
Ans:  –
  Billy  was  afraid  that  pirates  from  Captain Flint’s  crew  were  coming  there  to  steal  his  old  sea- chest.   

8.  Describe  the  encounter  between  Billy  and  the mysterious seafaring man.  
Ans:  –
  The  mysterious  seafaring  man  argued  with Billy,  and  soon  both  of  them  were  fighting  furiously. Wounded, the stranger was put to flight, but Billy was left stretched out on the floor, gasping for breath.  

9. What is the black spot?  
Ans: –
The black spot was a pirate summons; Billy had been  a  member  of  the  notorious  Captain  Flint’s  crew, and he was afraid the pirates would come and steal his sea-chest.   

10. What did Jim and his mother take  from Billy’s sea chest before they fled the inn?  
Ans: 
–  Jim’s  mother  took  as  many  coins  as  would  be sufficient  to  cover  the  old  pirate’s  rent,  and  not  a halfpenny  more, while Jim  found an  intriguing  bundle of  papers,  wrapped  in  oilcloth,  which  he  pocketed  as payment for his services.   

11.  What  important  document  did  the  bundle  of papers contain?  
Ans: –
The bundle of papers contained a treasure map, showing  where  the  pirate  Captain  Flint  had  buried  all the looted treasure.  

12. Who did Jim give it to?  
Ans:  – 
Jim  gave  it  to  the  Squire  and  the  doctor  who were dining together.   

13. How did Blind Pew die?  
Ans:
– As the pirates were escaping, one of the horses of  the  revenue  officers  knocked  down  Blind  Pew  and he fell down dead.   


14.  What  arrangement  did  squire  Trelawney  and Dr. Livesey make for a voyage for treasure hunt?  
Ans: –
The squire travelled to Bristol, where he bought a  fine  schooner  called  The  Hispaniola,  as  well  as hiring a sea- captain. The ship’s cook was to be a one- legged  old  sailor  called  Long  John  Silver,  who  ha given Squire Trelawney invaluable help in picking the rest of the crew.  

15. There are 2 Captain Flints in the story. Who are they?  
Ans:  – 
One  of  them  is  the  notorious  leaders  of  the pirates,  Captain  Flint  who  had  buried  the  treasure  on the  treasure-  Island.  The  second  one  is  Long  John Silver’s  pet  parrot  which  goes  on  squawking:  “Pieces of eight Pieces of eight!”   

16.  Who  was  nicknamed  Barbecue?  And  why?
Answer: 
Long  John  Silver,  the  one-legged  old  sailor, was  nicknamed  Barbecue  because  he  was  the  cook onboard The Hispaniola.   

17. Why was Capt. Smollett unhappy?  
Ans:  – 
Captain  Smollett  was  unhappy  because  he  had had  no  hand  in  choosing  his  crew,  and  was  unhappier still  that  everyone  knew  that  they  were  sailing  for treasure.  

18. What was John Silver’s treacherous plan?  
Ans: –
John Silver was planning to kill the skipper, the squire and the doctor once the treasure was found.   

19. How did Jim come to know about it?  
Ans: –
Late one evening, when Jim was looking for an apple to eat, he happened to climb right into the nearly empty apple-barrel. While he was sitting hidden inside it,  he  overheard  a  conversation  between  Long  John Silver and the ship’s coxswain.   

20. Why did Capt. Smollett says that the odds were stacked against their survival?  
Ans: –
Of the twenty-six people abroad the ship, there were  only  seven  upon  whom  Captain  Smollett  could rely, and this made him say that the odds were stacked against their survival.  

21.  How  does  Jim  manage  to  escape  to  the  island?
Ans:  – 
When  the  ship  was  at  anchor,  acting  more  on instinct than anything else, Jim  hid  himself  abroad the boat  that  rowed  ashore,  and  as  soon  as  the  coast  was clear,  made  a  run  for  the  shelter  of  the  nearby undergrowth.   

22. Who is Ben Gunn?  
Ans:  –
  When  Jim  was  running  away  from  Long  John Silver who had just then stabbed a pirate, he stopped to catch his breath and found himself facing a wild- looking man, dressed all in rags. He announced that he was poor Ben Gunn.  

23.  Why  and  how  was  Ben  left  marooned  on  the island?  
Ans: –
Ben  had  been on  Captain  Flint’s  ship when the treasure  was  buried.  The  wicked  pirate  had  taken  six men  ashore  with  him  to  hide  the  booty  and  murdered them  all  so  its  location  remained  a  secret.  Ben  had returned  on  another  w  ship  to  look  for  the  treasure three  years  back,  but  when  they  could  not  find  it,  his shipmates had left him marooned on the island.   

24. Why did Capt. Smollett and others consider the stockade an ideal place for them?  
Ans: –
When they reached the shore, Captain Smollett and the others saw the sturdy log cabin, with loopholes for muskets in its walls, protected by a perimeter fence of  stout  wooden  paling,  six-feet  high.  They  decided this  stockade  was  as  good  a  place  as  any  to  make  a stand against the pirates.  

25.  What  was  Sliver’s  demand  for  a  truce?  What was Capt? Smollett’s response?  
Ans: –
John Silver offered to spare the defenders’ lives if  they  gave  him  the  treasure  map.  Captain  Smollett refused  him  point-blank,  saying  the  pirate’s  word  was not  worth  a  rotten  ship’s  biscuit,  and  that  they  had  no intention of giving up the treasure map anyway.   

26. What was the result of the attack of the pirates on the stockade?  
Ans:  –
  When  the  pirates  attacked  the  stockade,  the defenders retreated into the log cabin, from which they exchanged  musket  fire  with  the  pirates.  Suddenly, several  attackers  swarmed  over  the  perimeter  fence. Two  were  shot  down,  one  retreated,  but  four  of  them made  it  to  the  cabin  wall,  where  they  were  able  to shoot  in  through  the  building’s  loopholes  at  will. Realizing  the  tables  had  been  turned,  the  defenders rushed  outside  and  fought  the  pirates  hand-to-hand.  A few  minutes  later, the  pirates  lay  dead,  but  two of  the squire’s man had perished as well, and the captain was wounded.  

27. What surprise awaited Jim when he returned to the stockade?  
Ans:
– Very pleased that he  had captured the ship and taken  it to a safe place, Jim  made  his way  back to the stockade,  but  to  his  horror,  it  was  Long  John  Silver and  the  pirates  who  greeted  1  him.  For  some  reason, the  doctor  had  given  it  up  to  them  along  with  the treasure map.   

28. Give any two examples of Jim’s acts of bravery.
Ans: –
One act of bravery was shooting down his attacker dead onboard The Hispaniola, and the second act  was  that  of  revealing  to  John  Silver  and  the  other pirates that it was he who had uncovered their plot and it was he who had taken the ship.   

29.  On  what  condition  was  Silver  willing,  to surrender to Capt. Smollett?  
Ans:  – 
Silver  was  willing  to  surrender  to  Captain Smollett  if  he  were  given  the  promise  of  lenient treatment.  

30.  Why  did  the  pirates  serve  the  back!  Spot  on Silver?  
Ans: –
The pirates were  very  angry at  losing  so many men  and  being  marooned,  and  so  gave  Long  John Silver the black spot.   

31.  Why  had  the  doctor  given  the  pirates  the stockade and the treasure map?  
Ans:  – 
The  doctor  had  gone  to  find  Ben  Gunn.  When he  learned  that  Ben  Gunn  had  already  found  the treasure and taken it to his cave, and also saw that the ship  had  vanished,  he  gave  the  Pirates  the  treasure map,  which  was  now  useless,  and  let  them  have  the stockade, where he was sure they would go down with malaria.  

32.  Why  did  the  pirates  accuse  Silver  and  Jim  of treachery?  
Ans: –
The pirates, along with Silver and Jim, came to the giant tree that marked the spot where Captain Flint had  buried  the  bulk  of  his  treasure.  Then  they  saw  a gaping  hole  under  the  tree  in  the  ground,  that  had obviously  been  dug  several  months  ago.  The despairing  pirates  dug  the  earth  at  the  bottom  of  the hole  with  their  bare  hands,  but  the  treasure  had  gone. Then  they  turned  on  Long  John  Silver  and  Jim, accusing them of treachery.   

33. Why did the captain want to sail to the Spanish Americas?  
Ans:  –
  The  captain  wanted  to  sail  there  because  they were short or men, and tney could take on more men in the nearby Spanish Americas.   

34. What did Silver do at the end?  
Ans:  – 
When  they  reached  the  mainland,  Long  John Silver  managed  to  slip  off  the  board,  taking  with  him some 400 in coins.  

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button