class 10 1st Language English Textbook Solutions

TO A PAIR OF SARUS CRANES – Class 10 1st Language English Textbook Solutions

 ENGLISH FIRST LANGUAGE
POEM: – TO A PAIR OF SARUS CRANES
MANMOHAN SINGH 
 
Manmohan  Singh,  an  officer  of  the  Indian Administrative  Service,  is  a  contemporary  poet.  His poems have been published in a number of magazines. This  poem  is  chosen  from  his  book  titled  ‘Village Poems’.

V. Question & Answers  

1. The time of the day suggested in the poem is
a. sunrise         
b. sunset  
c. either sunrise or sunset     
d. not clear  
Ans: –
(a) sunrise  

2.  The  sun  is  described  as  the  reluctant  sun.  It means that  
a. the sun was unwilling to rise.  
b. the male bird was impatient.  
c.  it  was  the  bird’s  feeling  that  the  sun  was reluctant to rise.  
d.  the  sun  always  takes  more  time  to  rise  than  to set.  
Ans: –
(a) the sun was unwilling to rise.  

3. a. In the first 4  lines, there is an exaggeration in the description. What is it?  
Ans: –
The male bird is shown as bending to pluck the sun out from the rim of the horizon. Certainly, the bird cannot  touch  the  sun  with  its  beak  or  even  reach  the horizon.  The  bent  neck  of  the  bird  and  the  eager movements of the bird are shown thus.   

b. What is the figure of speech used here?
Ans:
– The figure of speech is Hyperbole.   

4.  How  was  the  majestic  neck  humbled  by  the hunter?
Ans:
– The neck of a Sarus crane is very long, graceful and  beautiful.  At  a  time  when  the  bird  was  stretching its  neck  and  trying  to  do  something  impossible  like pulling  the  sun  out  of  the  rim  of  the  horizon,  the  bird was  shot  in  the  neck.  When  it  fell  down  dead,  the hunter, without paying any attention to the beauty that was  lost  through  his  action,  casually  picked  up  the bird’s  hands  and  jaws’,  crumpled  it  like  a  piece  of paper  and  threw  it  into  his  bag  without  a  second  look at it. In this manner, the majestic neck has humbled the hunter.  

5.  The  expression  ‘picked  up  hands  and  jaws,’ suggests  
a. callousness of the hunters.  
b. heartlessness of the hunters.  
c. urgency of the hunters.  
d. cruelty of the hunters  
Ans:
– (a) callousness of the hunters  

6.  ………………..is  compared  to  ‘dirty  linen’ (complete the sentence using the correct option)  
a. the proud neck of the birds  
b. the dead body of the bird  
c. the hands and jaws of the bird
d. the material of the bag
Ans: –
(b) the dead body of the bird   

7. “and sat to hatch/the bloodstained feathers/into a toddling chick”. This suggests,  
a.  that  the  female  bird  was  out  of  her  senses  after the death of the male bird.  
b.  the  intense  love  of  the  female  bird  towards  its male partner.  
c. the foolish act of the female bird.  
d. the desperate act of the female bird to bring the male bird back to life.  
Ans: 
–  (a)  that  the  female  bird  was  out  of  her  senses after the death of the male bird.  

8.  How  is  the  end  of  the  female  crane  suggested  in the poem?  
Ans: –
It is said that ‘a wave of the seas she had never seen’  came  to  her  and  carried  her  away.  It  cannot  be the  real  sea  because  the  cranes  lived  near  the  sea.  It could  be  a  wave  of  grief  which  the  bird  had  never known  as  long  as  her  partner  was  alive.  She  was always  very  happy,  and  the  death  of  the  male  bird pushed her towards sadness. Grieving for the male bird and  sitting  on  his  blood-stained  feathers,  the  female bird  forgot  to  eat  or  drink  and  thus,  becoming  very weak, met her end.  

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button