class 10 1st Language English Textbook Solutions

THE STOLEN BOAT – Class 10 1st Language English Textbook Solutions

ENGLISH FIRST LANGUAGE
POEM: – THE STOLEN BOAT


WILLIAM WORDSWORTH

William  Wordsworth  (1770-1850)  is  regarded  as  the greatest  poet of  Nature.  He  is  a  worshipper  of  Nature — Nature’s devotee or high-priest. Nature occupies in his  poems  independent  status  and  is  not  treated  in  a casual  or  passing  manner.  Under  the  influence  of Nature,  he  experiences  a  mystic  mood,  a transcendental feeling.  The  revolutionary  movement  in  France  (1788-92) made a powerful  impression on  his  mind, but soon  he was disillusioned and  spent some  years  in despair. He was given the title of Poet Laureate in 1843. His major works  are:  Lyrical  Ballads  (1798),  Poems  in  two Volumes (1807) and The Excursion (1814).

I. Question & Answers  

1. Who does ‘her’ in the first line refer to?  
Ans:
– The cool summer breeze.   

2. Where was the boat moored?  
Ans:
– Inside a rocky cave, tied to a willow tree.   

3. What does ‘home’ inline 3 refer to?  
Ans: –
The place where the boat was usually moored.   

4. What does ‘her’ inline 4 refer to?  
Ans: –
The boat  

5.  Why  does  the  poet  use  words  like  ‘home’  and ‘her’ while talking about the inanimate boat?  
Ans:
– The attraction of the boat to the boy is so much that it acquires a human presence in his mind.   

6. What stealthy act does the boy commit?  
Ans:  – 
The  boy  takes  away  the  boat  without  the permission of the owner of the boat.   

7. What sound is captured in lines 6 and 7?  
Ans:  –
  Mountain-echoes  of  the  sound  of  the  oars splashing in the water.   

8. What visual picture is created in lines 8 to 10?
Ans:  – 
The  picture  is  of  small  ripples  caused  in  the water  by  the  moving  oars,  and  their  fading  away  to leave only  a  long  stretch of reflected  moonlight  in the water in the wake of the boat.  

9. What does ‘they’ inline 10 refer to?  
Ans:
– The small ripples in the water.  

10.  How  many  peaks  are  mentioned  in  the  poem? Which one is bigger?  
Ans:  – 
Two  peaks  are  mentioned:  The  first  one  is  a craggy  ridge,  the  one  the  boy  wanted  to  reach;  the second  one  is  a  black  and  huge  peak  which  looms suddenly in front of him.   

11.  a)  What  is  the  boat  compared  to  inline  19  and 20?  
Ans: – A swan gliding smoothly in the water.   

b) The purpose of the comparison is  
a. to highlight the beauty and grace of the swan  
b. to highlight the beauty and grace of the boat  
c. to highlight the graceful movement of the boat  
Ans:  – 
(c)  to  highlight  the  graceful  movement  of  the boat.  

12. In the expression ‘troubled pleasure’ (line 6). 
a)  What  pleasurable  experience  of  the  narrator does ‘pleasure’ refer to?  
Ans: –
Taking the boat away all by himself.   

b) The narrator’s pleasure is ‘troubled’ because  
a. his conscience pricks him on his stealthy act  
b. the pleasure is short-lived  
c. he is scared of his stealthy act being found out
Ans: –
(a) his conscience pricks him on his stealthy act  

13. Read carefully lines 21 to 26  
(a) Draw a picture of the black and huge peak.
b)  Pick  out  the  details  of  the  peak  that  appears fearful to the boy  
Ans:  – 
Rising  from  behind  the  craggy  ridge  all  of  a sudden;  Being  black  and  huge  in  size;  Went  on growing in size till it towered between the boy and the stars;  Seemed  to  be  coming  after  the  boy  with  a measured step.   

c) The lines refer to the movement of the peak. Is it real or imagined by the boy?  
Ans:
– It  is the  imagination of the  boy who  is  already feeling guilty about his act of stealing the boat.   

d) In the boy’s imagination, the movement is  
a. threatening and menacing  
b. lively and graceful  
c. friendly and inviting  
Ans:
– (a) threatening and menacing.  

14.  a)  In  the  phrase  “trembling  oars”,  who  is trembling?  
Ans: –
The boy is trembling.   

b)  Name  the  figure  of  speech  in  this  expression.
Ans:  – 
The  figure  of  speech  used  here  is  “Transferred Epithet”.   

c) The boy is trembling because of  
a. He is frightened by the ‘approaching’ peak  
b. Of his guilty conscience  
c Of cold  
Ans: –
(a) He is frightened by the ‘approaching’ peak.  

15. The episode of the stolen boat ends with the boy leaving the boat back in its mooring place (line 32). The  remaining  lines  of  the  poem  (lines  33  to  44) deal with  
a. the lasting memory of the actual experience  
b. details  not  connected  with  the  actual  experience
c. the mysterious shapes and images haunting him  
Ans: –
(c) the  mysterious shapes  and  images  haunting him.   

16.  Wordsworth  defined  poetry  as  “emotion recollected in tranquility”. What dominant emotion of the boat experience is recollected by the poet?  

Ans:  –  Fear  caused  by  the  sight  of  the  huge,  black peak.  

17. Many days after the stolen boat experience, the narrator  was  haunted  by  a  mysterious  presence within  him.  Pick  out  details  of  this  mysterious presence from lines 37 to 44.  
Ans: –
After the experience, there hung over the boy’s thoughts  darkness  which  can  be  called  solitude  or blank desertion. There were no familiar shapes or pleasant  images  of  trees,  sea  or  sky.  There  were  just huge  and  mighty  forms  that  do  not  live  like  living men.  These  forms  moved  slowly  through  his  mind  by day and troubled him in his dreams.   

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button