Class 7th First Language English Textbook Solutions

THE ROAD NOT TAKEN – Class 7th First Language English Textbook Solutions

 THE ROAD NOT TAKEN 
– Robert Frost
 
1.) Two words catch your eye in the first line. They bring before you a beautiful picture. What are those words?

Answer: The two words catch eye is the “roads diverged” and “a yellow wood”. The first line creates the picture where in woods there are yellow leaves all over the place in the season of autumn.
 
2.) Where and when does a forest turn golden yellow?

Answer: Forest turns in golden yellow in the autumn season in around September, October and November.
 
3.) The poet stood for long at a point where two roads forked. (True/Not True) Read out to your partner the lines from the poem.

Answer: True, the poet stood for long at a point where two roads forked and the lines are
“And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood”
 
4.) “I could not travel both and be one traveler,” says the poet. What does he mean by this? What word expresses his regret about this?
Answer: The poet says that he could not travel both and become a one of the travellers. The poet is sorry for that. The poet is regretting for the choices he made. If he chosen one of the way then the destination might be different than current destination or the situation could be different than the present situation.
 
5.) In life, sometimes, you are given two choices. But you are to make only one choice. You cannot have both the things. Can you give an example for this? Try.
Answer: Sometimes mother is cooking my favourite food and same time friends call to play with new bicycle so it is tough to make one of the choice between favourite food and play with friends and new bicycle.
 
6.) Complete this English proverb. “You cannot _ _ _ your cake and _ _ _ _ it too!”

Answer: “You cannot eat your cake and have it too!”
 
7.) So, what did the poet do? (See stanza 1. Refer to your answer to question 4)
Answer: Poet is regrating that he is not travelling on any road and wasting his time. The poet aware of his destination and he also know that he has to make one of the choices.
 
8.) The poet took the other road. Why did he do that?
Answer: The poet decided to choose the less travelled road to explore something which is explored by less people. And choosing different path than other makes all difference.
 
9.) What had worn the other road more or less the same?
Answer: The poet sees both of the ways and observe that one path having trodden leaves and another path have less trodden leaves which means less people walked on the road and hence the poet choose the road with less trodden leave.
 
10.) Once the second road looked more attractive to him. Then both roads looked equally attractive. Explain this in your own words.

Answer: The poet sees both ways, when he first looks at the first road, he finds it attractive but when he sees second road then he realises that both ways are somewhat equal. And choose the way after thinking observing.
 
11.) The poet expresses a wish and a doubt, in these two sentences. Complete these sentences : I will come back ¬¬¬¬______________________ But doubt if ____
________________
Answer: I will come back to choose the first way, But doubt if I should ever comeback.
 
12.) According to the poet, one should always take the road traveled by others before. (True/Not True) Explain this in your own words.

Answer: Not true, according to the poet, one should always take the road which travelled less by other for new exposure. I think that poet believes that tough roads takes to the beautiful destination and there are very few people dare to choose the hard path hence poet choose the path which travelled less.
 
C.) Writing :
1.) Read this dialogue and supply the missing words :

Amar : I’m sorry I took science in high school.
Akbar : Why do you feel so sorry about it, friend? I also took Science. I regret it a bit too.
Antony : Yes, but why do you regret it so much, Amar?
Amar : I now know I don’t have the aptitude for science?
Akbar : So you regret now taking Arts, do you?
Antony : Then why did you take Science?
Amar : Very few students took Science then. So, Science seemed attractive at that time.
 
Rhyming Words :
The lines of this poem end with “rhyming words” in the pattern a – b – a – a – b. Find the rhyming words and read them out to your partner.

Answer: wood-stood-could
Both-undergrowth
Fair-wear-there
Claim-same

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button