class 10 1st Language English Textbook Solutions

THE GIRL WHO WAS ANNE FRANK – Class 10 1st Language English Textbook Solutions

ENGLISH FIRST LANGUAGE PROSE:
– THE GIRL WHO WAS ANNE FRANK

LOUIS DE JONG  

I. About the Author  
JONG,  LOUIS  (Loe)  DE  (1914–2005),  Dutch historian.  Born  in  Amsterdam  into  a  secular  socialist family,  De  Jong  studied  history  in  Amsterdam  and started his career  in 1938 as  foreign editor of the anti- Nazi  weekly  De  Groene  Amsterdammer.  Upon  the German  invasion  in  May  1940  De  Jong  and  his  wife managed  to  flee  the  European  mainland,  leaving behind  his  parents,  sister,  and  twin  brother  –  none  of whom survived the war. De Jong spent the war years in London,  working  for  Radio  Oranje,  the  voice  of  the Dutch  government-in-exile.  He  also  wrote  four volumes on the events in the occupied Netherlands.  In September 1945 De Jong was appointed head of the Netherlands  State  Institute  for  War  Documentation, which  had  been  founded  in  Amsterdam  immediately after  the  liberation.  In  1953  he  earned  his  doctorate with  a  study  of  the  German  fifth  column.  In  1955  he was  commissioned  by  the  government  to  write  the history  of  the  Netherlands  in  World  War  II.  Between 1969  and  1991  Het  Koninkrijk  der  Nederlanden  in  de Tweede  Wereldoorlog  (“The  Kingdom  of  the Netherlands  in  World  War  II”)  was  published  in  14 volumes.  Aside from his position as head of the RIOD, De Jong also  gained  recognition  and  respect  in  television appearances.  He  worked  as  a  commentator  on international  current  affairs  and  from  1960  to  1965 presented  a  series  on  the  Netherlands  during  World War II.  He  always  remained  an  assimilated,  secular  Jew. During  the  Six-Day  War  (1967),  however,  he identified with the Israeli cause. De Jong became more and  more  a  conscious  Dutch  Jew  rather  than  a Dutchman of Jewish descent.  

I. Question and Answers  

1.  Why  does  the  professor  say,  “I  have  read  Anne Frank’s diary”?  
Ans: 
–  The  professor  said  that  he  had  read  Anne Frank’s  diary  when  an  argumentative  young  student asked  him  how  he  knew  that  the  human  race  was worth saving.   

2. What does his statement imply?  
Ans:
  –  His  statement  implies  that  every  human  race was worth saving as all races were precious.   

3. What was Anne’s father?  
Ans: 
–  Anne’s  father,  Otto  Frank  was  a  banker,  living in Germany.  

4. Give any one example to prove the popularity of Anne Frank’s Diary.  
Ans:
– Once  Anne Frank’s diary was published by  her father,  numerous  people  sent  small  presents,  some exquisite  dolls  were  made  for  him  by  Japanese  girls. On  the  birthdays  of  Anne  and  Margot  flowers  arrived anonymously.   

5. a) Name the members of Mr. Otto Frank’s family
Ans: –
The family members of Mr.Otto Frank were his wife,  Mrs.  Frank,  and  his  two  daughters,  Margot  and Anne.  His  mother  was  alive  but  she  had  emigrated  to Switzerland long before.   
b) What impression did people have about Anne?  
Ans:  –  Most  people  had  the  impression  that  Margot, Anne’s elder sister was more promising and Anne was not particularly a brilliant student.  

6.  Why  did  Otto  Frank  decide  to  migrate  to Netherlands? Give two reasons.  
Ans: –
Otto Frank decided to migrate to Netherlands in the autumn of 1933, because Hitler began issuing anti- Jewish  decrees  one  after  another,  and  because Netherlands  was  hospitable  enough  for  him  to  start  a small firm.   

7. Who was Mr. Van Daan?  
Ans: –
Mr. Van Daan was a fellow refugee whom Otto Frank took in as a partner of his firm.   

8.  What  qualities  of  Mr.  Frank  did  his  staff admire?
Ans: –
Mr.  Frank’s  staff admired  him  for his warm  personality.  They  admired  his  courage  and  the evident  care  he  took  to  give  his  two  girls  a  good education.  

9. Paragraph 7 refers to a lucky fact. What was that lucky fact?
Ans: 
–  The  lucky  fact  was  that  the  Franks  lived  in  a town  surrounded  by  friends  and  the  girls  led  a  happy life.  This  was  lucky  because  the  Frank  family  could only rarely afford a holiday and they did not even own a car.   

10. What finally forced Frank to go into hiding?  
Ans:
– Early in July 1942, Margot Frank was called up for deportation but she did not go. This forced Frank to go into hiding.  

11.  Where  did  Otto  Frank  and  others  hide themselves in?  
Ans: –
Otto Frank prepared to hide in his own business office  with  his  family  members.  So  he  secretly prepared  a  few  derelict  rooms  on  the  upper  floors called  the  ‘Annexe’.  His  family  and  their  friends  the Van Daan family along with a Jewish dentist hid there.   

12. In all, how many people managed to hide in the Annexe? Who were they?  
Ans: 
–  In  all,  eight  people  hid  in  the  Annexe.  They were Mr. Otto Frank, his wife, and  his two daughters, the  three  members  of  the  Van  Daan  family  and  a Jewish dentist.  

13.  What  helped  the  hiding  party  to  establish contact with the outside world?  

Ans:  –  The  hiding  party  had  the  link  with  the  outside world  only  by  the  radio  and  the  four  courageous staff members  of  Otto  Frank,  two  of  whom  were  typists who  brought  them  food,  magazines,  and  books secretly.   

14. What did Anne Frank record in her diary?  
Ans:  –
  Anne  Frank  recorded  her  life  in  the  Annexe with  all  its  inevitable  tensions  and  quarrels.  She created a wonderful and delicate record of adolescence with  complete  honesty  of  a  young  girl’  thoughts  and feelings.  

15.  How did  Anne  compare  herself  to  a  song-bird?
Ans: 
–  Anne  compared  herself  to  a  songbird  whose wings have been brutally torn out and who is flying in utter darkness against the bars of its own cage.   

16. What does Anne reveal about her mother in the diary?  
Ans: 
–  Anne  reveals  her  grief  because  she  feels  that her  mother  does  not  understand  her.  These  thoughts are penned in her diary.   

17.  How  does  Anne  try  to  keep  the  diary  a  secret?
Ans: 
–  Anne  wanted  to  keep  the  diary  a  secret  from everyone,  so  she  used  to  hide  them  in  her  father’s brief-case.  


18. Pick out from paragraph 16 two examples of the inhuman treatment of the Jews by the Nazis.  

Ans:  –  The  Jews  were  carried  in  cattle-trucks  to Auschwitz,  the  Nazi  death  camp  in  Southern  Poland. The  men  and  women  were  placed  in  separate  camps and  tortured  so  much  that  most  of  them  died  of exhaustion.   

19.  Why  does  the  writer  call  Anne  a  courageous leader?  
Ans: 
–  The  writer  calls  Anne  a  courageous  leader because  when  there  was  nothing  to  eat,  she  used  to boldly  go  to  the  kitchen  at  the  Auschwitz Concentration  Camp  to  ask  for  food.  She  used  to advise her sister and others to never give in.  

20.  Paragraph  18  gives  a  vivid  picture  of  Anne’s last day in the concentration camp. Pick out all the details of her pathetic physical state.  
Ans: –
Anne and her sister were transported to Belsen, another camp between Berlina and Hamburg. She was old,  hungry,  her  head  shaved  and  her  almost  skeleton body  dressed  in  the  course,  shapeless,  striped  garb  of the  Concentration  Camp.  She  was  pitifully  weak,  her body racked by typhoid fever.  

21.  When  and  where  did  Miep  find  Anne’s  diary?
Ans:
– Miep  found  Anne’s diary  when  she returned to Annexe,  a  week  after  the  Frank  family  had  been arrested.   

22.  The  writer  says  that  if  Miep  had  read  Anne’s diary,  she  would  have  destroyed  it.  Why  does  the writer think so?  
Ans: –
Anne had written in a detailed manner about the help  given  by  Miep  and  other  people  to  her  family  at the risk of their own lives. If Miep had read the diary, she would have destroyed it for reasons of safety.   

23. Why does Mr. Frank take many weeks to finish reading the diary?  
Ans: –
It took Mr. Frank many weeks to finish reading the  diary  as  he  used  to  break  down  after  every  few pages overcome by emotion and pain.  

24.  What  became  the  mission  of  Mr.  Frank’s  life?
Ans: 
–  The  care  of  his  daughter’s  diary  became  the passion and mission of Mr. Frank’s life.   

25.  How  did  Mr.  Frank  spend  the  money  he  got from the publishers?  
Ans:
– Mr. Frank  spent all the  money  he got from the publishers  as  royalties  on  humanitarian  causes  which, he felt, would have been approved by Anne.   

26. How did the German audiences  respond, to the tragic play of Anne Frank?  
Ans:  –
  The  German  audiences  responded  to the  tragic play  of  Anne  Frank  in  silent  remorse.  People  did  not even go out during the interval and sat in their seats as if  afraid  of  the  lights  outside  and  ashamed  of  facing each other.  

27.  How  did  “The  Diary  of  Anne  Frank”  succeed where German administrators had failed?
Ans: –
The post-war administrators had toiled for years to  make  people  realize  the  senseless  and  criminal nature  of  the  Nazi  regime,  but  they  had  failed.  The Diary  of  Anne  Frank  succeeded  in  doing  what  the administrators had failed to do.   

28.  Why  did  the  people  of  Berlin  choose  her  name for Anne Frank Home?  
Ans: –
The people of Berlin chose  her name  for Anne Frank home because she symbolized the spirit of racial and social tolerance. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button