Class 2nd PUC English Textbook Solutions

THE GARDENER – Class 2nd PUC English Textbook Solutions

CHAPTER: – 7
TOPIC: – THE GARDENER
P. LANKESH


SUMMARY

 
This  is  very  clearly shown  in  the  way  in  which  the  two main characters -Tammanna and Basavaiah appear envious of  each  other  to  such  a  great  extent  that  they  are  ready  to survive at the cost of the other person.  An old man walks miles together in search of a job, not that he  couldn’t  get  one,  but  he  wanted  to  be  far  away  from known  people.   Added  to  it,  this  acted  as  an  ambulatory exercise  for  him.   
He  reached  a  garden  and  noticed  that many things were not well organized. So, he felt that it was necessary to bring in a lot of reforms. He met the owner and with just a few words exchanged, he was provided with the job.  One  he  became  the  gardener,  all  the  petty  thefts  came to an end and the owner was able to make a lot of profit and he  felt  that  the  gardener  had  been  doing  his  job  perfectly.  But with  his, there  was an additional danger, and that  was the  way  in  which  the  owner  started  misusing  the  profit  he made.   
He  took  up  all  bad  practices,  and  this  worried  his wife quite a lot.  So, she felt that the old man could provide a  solution  to  all  her  problems,  and  went  to  him.   He  then realized  that  the  woman  had  come  for  the  same  specific reason and he told her that whatever is done, the owner will never mind himself unless his wife teaches him a lesson and thus  happened  as  a  continuation  of  the  similar  situation  he and his rival Basavaiah had been in.  It so happened that Tammanna and Basavaiah, who were in a  particular  village  had  started  acquiring  land  to  such  a great extent that almost the entire village belonged to either of  them.   
When  Basavaiah  learned  that  Tammanna  had 1000  acres  of  land  and  he  had  800,  he  sent  a  word  to Tammanna asking him to sell the 200 acres.  One  day  Tammanna  realized  that  it  was  very  difficult  to continue in the same way and thought that it would be good to destroy his viral completely.  So, he decided to humiliate him  in  such  a way  that  he  could  never  counteract.   He started  composing  ballads  and  all  these  ballads  described how  Basavaiah  had  started  taking  revenge  against Tammanna. When Basavaiah could not try to be on par with his  rival,  he  nearly  confiscated  all  of  the  property  that belonged  to  Tammanna.   Even  then,  nothing  great happened. So, he organized small functions and where great poets from nearby lands would be called and asked to recite the  poems  that  they  had  written.  
This  was  to  show  that  he acted  as  a  patron  of  arts  and  somewhere  this  was deliberately done  as  he  could  not  have  the  books  of Tammanna at his house.  When  the  news  spread  that  Tammanna  was  ill,  Basavaiah rejoiced.  But later on, Basavaiah dies, and this comes as a great  death  blow  to  Tammanna.   Instead  of  being  happy now, he is terribly disturbed because he doesn’t know what to do, as the very purpose of his life had been defeated.  So, he felt that in the process of taking revenge against his rival, he has avenged himself.

In order to get away from all these problems, he decided to leave that place and settle down in some other place where he  could  help  people  in  one  way  or  the  other,  and  it  is basically  due  to  this  reason  that  he  lands  himself  in  the owner’s  garden  trying  to  act  as  a  gardener.   His  rich experience  is  bound  to  help  people  around  him,  provided they are ready to listen to his advice.

I.    Answer  the  following questions  in  a word, a  phrase or a sentence each: –

1.    What was stuck under the arm of the old man in the lesson The Gardner?
Ans: Newspaper  

2.    The owner’s  life was  particularly  upset  about which vice of the owner?
Ans: The owner’s wife was worried about his adultery.  

3.    Mention  one  of  the  means  suggested  to  Tammanna through  which  he  would  get  back  his  land  from Basavaiah?

Ans: To go to the court of law/ take recourse to the police/ attack on Basavaiah.  

4.    What  was  the  most  important  possession  of Tammanna?
Ans:  His  rival  Sangojiwas  the  most  important  possession of Tammanna.  

5.    What  was  the  healthy  competition  between Basavaiah and Tammanna?
Ans:  The  healthy  competition  between  Basavaiah  and Tammanna was in buying lands of the village. 

6.    How  many  acres  did  Basavaiah  acquire  forcibly from Tammanna?
Ans:  Basavaiah  acquired  two  hundred  acresforcibly fromTammanna.  

7.    What  idea  did  Tammanna  get  to  annihilate (defeat)Basavaiah completely?
Ans:  Tammanna  gets  an  idea  to  compose  his  experiences in the form of songs and ballads.  

8.    What  were  the  themes  of  Tammanna’s  songs  and ballads?

Ans:  Tammanna’s  songs  and  ballads  made  a  mention  of Basavaiah’s cruelty and meanness.  

9.    What become raison-d’etre of Tammanna’s life?
Ans: Art became the raison-d’etre of Tammanna’s life.  

10.    Whom did Basavaiah invite to his palace?
Ans:  Basavaiah  invited  scholars,  poets  and  musicians  to his place.  

11.    How  much  of  Tammanna’s  land  did  Basavaiah acquire forcibly?
How  much of Tammanna’s  land  did Basavaiah  forcibly acquire at first?  
                                            
Ans:  Basavaiah  acquired  200  acres  of  Tammanna’s  land forcibly.  

12.    What  was  Tammanna’s  idea  to  compete  against Basavaiah?

Ans: The idea of composing ballads and singing them.  

13.    In  the  lesson  ‘The  Gardener’,  the  old  man  changed the  name  of  Tammanna’s  rival  from  ………….  to Basavaiah.
Ans: Sangoji.

14.    When  did  Tammanna  forget  all  his  songs  and ballads?    
            
Ans:  After  Basavaiah’s  death,  Tammanna  forgot  all  his songs and ballads.  

15.    Whom did Basavaiah consider as his most important possession in ‘The Gardener’?          
Ans: Tammanna  

16.    How was Basavaiah’s rival in ‘The Gardener’?                    
Ans: Tammanna   

17.    How  many  acres  of  land  did  Basavaiah  encroach?                   
Ans: 200 acres of land.  

18.    Who was felicitated as the best poet of his times ‘The Gradener’?                
Ans: Tammanna  II. Answer the following questions in a paragraph of 80 – 100 words each:

III. Answer the following questions in about 200 words:  

1.    Give  an  account  of  the  things  done  by  Basavaiah,  to prove himself better than Tammanna.
Ans. As Tammanna had started proving himself better than Basavaiah  through  his  ballads,  Basavaiah  started encroaching  more  and  more  into  Tammanna’s  land  which he  did  not  even  notice  or  give  importance  to.  Basavaiah, thus,  shrank  in  humiliation.  He  started  filling  his  life  with all kinds of material wealth. He got a palatial mansion built for himself. He appointed a number of persons just to praise him.  He  bedecked  himself  with  gold,  diamonds  and  other precious stones. But yet, he was told by the people that his palace  was  dull  without  Tammanna’s  books.  Hence,  he started inviting scholars, poets and musicians to his palace. This was his way of investing his home with some meaning and, thus, tried to prove himself better than Tammanna.  

2.    Why was Tammanna in search of a method that could annihilate Basavaiah completely in ‘The Gardener’?

Ans.  Tammanna  had  one  thousand  acres  of  land  and Basavaiah  had  eight  hundred.  Basavaiah  could  not  tolerate this. He sent word to Tammanna asking him to sell two  hundred acres.  As  expected, Tammanna did  not agree. He was ready to buy all the land belonging to Basavaiah. Basavaiah  went  along  with  his  people  and  acquired  two hundred  acres  of  Tammanna’s  land  forcibly.  Tammanna could  not  tolerate  this  invasion.  When  Tammanna  could not fight him back virtually, he thought of another method to annihilate Basavaiah completely using his intellect.

3.    How  was  Basavaiah  humiliated  by  Tammanna  and what  were  the  measures  taken  by  him  to  overcome this?

Ans. Tammanna  tried  to  avenge  Basavaiah  by  composing ballads that spoke of Basavaiah’s cruelty and manners and singing them. Basavaiah tried to  do the same and  was not successful.  He  built  a  palatial  mansion  for  himself.  He bedecked  himself  with  precious  stones  and  appointed many people just to praise him. He invited scholars, poets and  musicians  to  his  house.  But  nothing  helped  him  to overcome  this  humiliation.  Finally,  he  came  to  know thatTammanna was ill and consoled himself that he had at least surpassed Tammanna in having good health.  

4.    When  does  human  life  become  boring  and reasonless, according to P. Lankesh?
Ans.According  to  the  writer,  though  man  has  wealth, education,  art  and  many  more  things,  he  lives  for  some kind of unbearable vengefulness. Humans have become so wired  to  revenge  and  competition  that  without  it  life becomes  boring  and  reasonless.  In  the  story  “The Gardener’,  the  writer  described  the  life  of  Basavaiah  and Tammanna to justify his argument. In the story, these two persons  were  dead  enemies.  Both  were  in  extreme competition to defeat one another. At the end of the story, Basavaiah  passed  away.  At  that  time  his  rival  Tammanna felt that he had no more reasons to live, and finally he left the  village  forever  and  felt  that  he  had  become  non- existent.  

5.    How  does  Tammanna  take  revenge  on  Basavaiah through invisible means?             
Ans.When  his  supporters  advised  him  to  either  go  to  the court or seek the help of the police or ask some persons to attack  Basavaiah  and  take  back  his  land  forcibly, Tammanna  hit  upon  a  unique  idea  of  annihilating Basavaiah  through  invisible  means.  He  thought  of  getting all  his  experiences  composed  in  the  form  of  ballads  and singing  them  before  the  public.  When  Tammanna  started singing  ballads  through  which  he  told  the  people  about Basavaiah’s  cruelty  and  his  meanness,  he  became  very popular.  Many  scholars  of  folklore  and  literary  critics translated his songs and earned their share of fame. All this made  Basavaiah  shrink  in  shame.  This  way,  Tammanna took revenge on Basavaiah through invisible means.  

6.    How  did  Basavaiah  try  to  surpass  his  rival  in  ‘The Gardener’?                 
Ans.When  Tammanna  came  to  know  that  the  rivalry between  him  and  Basavaiah  had  reached  its  peak  he  hit ona  plan  of  annihilating  Basavaiah  completely.  He  got  all his  bitter  experiences  with  Basavaiah  composed  in  the form of ballads and started singing them before the people, announcing  to  everyone  Basavaiah’s  cruelty  and  his meanness.  This  way  his  reputation  as  an  artist  started spreading fast. Basavaiah tried to surpass Tammanna’s fame by filling his life with all kinds of material wealth. He got a palatial mansion built for himself,  wore  gold,  diamond and jewellery  and  other  precious  stones.  He  invited  a  host  of admirers  in  order to  overshadow Tammanna, his rival. But he was not successful.

7.    ‘Without  vengefulness,  there  would  be  no  reason  for man’s  existence’.  How  does  ‘The  Gardener’  bring  this out?                  
Ans.In  the  beginning  of  the  story  ‘The  Gardener’,  there appeared  to  be  a  healthy  competition  between  Tammanna and  Basavaiah.  Tammanna  did  not  take  Basavaiah  as  his rival  at  all.  Therefore,  when  Basavaiah  acquired  fifteen admirers to  outdo Tammanna’s ten friends, it  did  not  come to  Tammanna’s  notice  at  all.  Tammanna  did  whatever  he wanted  without  bothering  about  Basavaiah.  But  Basavaiah did not keep quiet. When he came to know that Tammanna possessed one thousand acres of land. and he had only eight hundred,  he  could  not  tolerate  that.  He  sent  words  to Tammanna,  asking  him  to  sell  two  hundred  acres  to  him. Tammanna did not agree. On the contrary he offered to buy all the land that belonged to Basavaiah. Therefore, he went along  with  his  people  and  acquired  two  hundred  acres  of Tammanna’s  land  forcibly  and  got  a  fence  built  around  it. Tammanna could not tolerate that invasion. Later, when his supporters  suggested  him  that  he  could  go  to  the  court  of law  or  the  police  or  use  his  Own  people  to  attack  him  and forcibly wrest his land from him, Tammanna did not accept their  suggestion.  He  probably  thought  that  competing  with Basavaiah  by  physical  means  had  no  end  to  it.  So,  he thought  of  putting  an  end  to  the  unhealthy  rivalry  of Basavaiah  by  taking  recourse  to  something  invisible.  He took  recourse  to  singing  ballads  and  telling  the  people through  them  about  the  cruelty  and  the  meanness  of Basavaiah.  

8.    How did the owner’s life style change after the arrival of the old man in ‘The Gardener’?         
Or How  did  the  Owner’s  life  style  change  after  the  arrival of the old man?                     
                          
Ans.The  old  man  was  very  useful,  well-versed  in agriculture  and  could  understand  the  problems  of  the workers. Afterhis arrival, the petty thefts in the garden came to  an  end  and  the  income  from  the  garden  improved substantially.The farm which was originally ten acres, soon expanded  beyond  the  owner’s  expectations  and  this  soon resultedin  a  visible  change  in  the  life-style  of  the  owner who now kept away from hard work. He became lazy as the oldman did all the work for him. The farm expanded but the owner  was  happily  spending  his  time  and  money  onwrong things.  The  owner’s  wife  was  worried  about  her  husband’s adultery  and  vices.  It  was  indeed,  a  matter  ofanxiety because life gradually got out of hand.

9.    How did Basavaiah start  filling  his  life with  all  kinds of material wealth?   
           
Ans.When  Basavaiah  saw  how  Tammanna  was  bringing discredit to his reputation through his ballads and songs, he became  humiliated.  To  overcome  his  humiliation,  he decided  to  work  more  diligently  on  his  agricultural  land. So  he  purchased  more  land.  Then  he  built  a  palatial mansion  for  himself  and  wore  more  gold  and  diamond jewellery and filled his life with material possessions and a host  of  admirers  in  order  to  overshadow.  Tammanna  and overcome  his  feelings  of  humiliation.  He  also  started inviting  scholars,  poets  and  musicians  to  his  home  to invest it with meaning but it was a futile attempt.  

10.    Write a note on the rivalry between Tammanna and Basavaiah as explained in ‘The Gardener’?                                        
                                
Ans.  In  the  beginning,  there  appeared  to  be  a  healthy competition  between  Tammanna  and  Basavaiah Tammanna  did  not  take  Basavaiah  as  his  rival  at  all. Therefore,  when  Basavaiah  acquired  fifteen  admirersto outdo  Tammanna’s  ten  friends,  it  did  not  come  to Tammanna’s  notice  at  all.  Tammanna  did  whatever  he wanted without bothering about Basavaiah. But Basavaiah did not keep quiet. When he came to know that Tammanna possessed  one  thousand  acres  of  land,  and  he  had  only eight  hundred,  he  could  not  tolerate  this.  He  sent  word  to Tammanna  asking  him  to  sell  two  hundred  acres  to  him. Tammanna  did  not  agree.  On  the  contrary,  he  offered  to buy  all  the  land  that  belonged  to  Basavaiah. Therefore,Basavaiah  went  along  with  his  people  and acquired  two  hundred  acres  of  Tammanna’s  land  forcibly and  got  a  fence  built  around  it.  Tammanna  could  not tolerate this invasion. Later, when his supporters suggested to him that he could goto the court of law or the police or use  his  own  people  to  attack  him  and  forcibly  wrest  his land from him, Tammanna did not accept their suggestion. Tammanna  probably  thought  that  competing  with Basavaiah  by  physical  means  has  no  end  to  it  because  it depends  on  who  is  able  to  muster  more  muscle  power. Muscle  power  has  its  own  limitations.  Secondly,  muscle power  needs  the  involvement  of  many  more  people  apart from Tammanna.  Moreover, as long as both of them were fighting by visible means  people  will  not  know  who  was  trying  to  compete with  whom.  Until  then,  Basavaiah  was  the  first  one  to show  to  the  people  he  had  more  land,  more  friends,  more wealth,  etc.  Tammanna  never  did  anything  to  spite Basavaiah.  Whatever  Tammanna  did,  was  on  his  natural inclination  and  not  to  spite  Basavaiah.  Therefore, Tammanna  realized  the  limitations  of  competing  with Basavaiah  by  physical  means.  That  is  why  he  thought  of putting  an  end  to  the  unhealthy  rivalry  of  Basavaiah  by taking recourse to something invisible. He took recourse to singing  ballads  and  telling  the  people  through  them  about the cruelty and the meanness of Basavaiah.  

11.    A  manipulator  like  Tammanna  turns  reflective towards  the  end  of  his  life  what  does  this  tell  us  about human nature?

Ans.  When  Tammanna  fell  ill,  Tammanna  heard  this  and felt happy. He found the means of surpassing him. He considered  health  as  wealth  and  his  disease  was Basavaiah’s  health.  On  contrary  Tammanna  decides  to  out beat  his  enemy  so  he  renounces  everything  and  settled  in Chennarayapatana and contemplated his death. As long as Tammanna  was  alive  Basavaiah  had  a  reason  to  live. Basavaiah died because he had no reason to live. Until then both  Basavaiah  and  Tammanna  indulged  in  rivalry  to satisfy their ego. Tammanna lost his identity and he became a  non-entity.  This  made  Tammanna  to  reflect  over  human nature  and  gave  a  reference  to  Russia’s  declaration  to America  that  America  was  not  their  enemy  and  would  not wage  a  war  against  America;  it  was  only  a  strategy  by  the writer to suggest that Tammanna and Basavaiah belong to a postmodern  society.  A  nation  could  withstand  the  strains. But  a  human  being  could  not.Tammanna  lost  all  his enthusiasm for life. Basavaiah’s death that was pricking his conscience  transformed  him  to  be  a  virtuous  person  and motivated  him  to  relate  his  own  story  to  the  owner’s  wife and tried to caution her about her husband.

12.    What  advice  did  the  supporters  of  Tammanna  give for getting his land back?
Ans.  Tammanna  gained  the  more  land  and he  had  one thousand  acres  but Basavaiah  could  own  eight  hundred only. So Basavaiah could not tolerate this. He sent word to Tammanna  asking  him  to  sell  two  hundred  acres. Tammanna  did  not  agree.  He  was  prepared  to  buy  all  the land  that  belonged  to  Basavaiah.  Basavaiah  was  mad  with rage.  He  went  along  with  his  people  and  acquired  two hundred  acres  of  Tammanna’s  land  forcibly.  A  fence  was built  around  that  land.  Tammanna  could  not  tolerate  this invasion.  By  now,  the  quarrel  between  these  two  had sucked  in  all  their  supporters.  Tammanna  was  advised  by his supporters about the various means to get back his land. There was the court of law. One could also take recourse to the police. If he did not want that, there were many numbers of  persons  ready  to  attack  Basavaiah.  Such  a  war  had become  virtually  inevitable.  But  Tammanna  was  in  search of a method that could annihilate Basavaiah completely. He hit  upon  the  idea  of  composing  all  his  experiences  in  the form of ballads and singing them. Now the rivalry between Tammanna and Basavaiah started moving away from things that were visible, towards an invisible, abstract domain.  

13.    How did Basavaiah try to overcome his humiliation?

Ans.Tammanna  was  in  search  of  a  method  that  could annihilate  Basavaiah  completely.  He  hit  upon  the  idea  of composing  all  his  experiences  in  the  form  of  ballads  and singing  them.  It  brought  him  immense  name  and  fame which  humiliated  Basavaiah  tremendously.  This  was  not tolerated  by  Basavaiah.  He  shrunk  in  humiliation. Nevertheless,  he  started  filling  his  life  with  all  kinds  of material wealth. He got a palatial mansion built for himself. He  appointed  a  number  of  persons  just  to  praise  him.  He bedecked  himself  with  gold,  diamonds  and  other  precious stones  and  started  living  in  a  palatial  mansion.  But  the visitors to his house insisted him to buy Tammanna’s books. Therefore,  he  started  inviting  scholar’s  poet  and  musicians to his place to investing his home with meaning.  

KEY POINTS TO REMEMBER:  

  Tammanna came to the garden one day   He was well-versed in agriculture.
  The income improved.
  The life-style of the owner was completely changed
  He became lethargic
  His wife felt fear for his adultery.
  His ten acre farm grew.
  His life was also gradually getting out of hand.
  He told a story to the wife of the owner.
  Tammanna was Basavaiah’s rival.
  Tammanna  had  1000  acres  and  Basavaiah  had  800 acres.
  Basavaiah acquired two hundred acres forcibly.
  So Tammanna wanted to put an end to the rivalry.
  He started composing poems and singing them.
  The  rivalry  moved  from  the  visible  domain  to  the health.
  He thought of death to punish Basavaiah.
  After a few days he left, Basavaiah died.
  He had no more reason to live
  Man lives for unbearable vengefulness.
  He is so complicated until his death.

RECAPITULATION:

  It is about mystery of human relations
  Rivalry and its consequences
  Gardener- well versed in agriculture/intelligent
  Owner becoming lazy/wife  worried
  Tammanna and Basavaiah’s rivalry
  Basavaiah encroaching Tammanna’s land
  Tammanna started composing and singing ballads
  Basavaiah amassed wealth
  Tammanna’s decision to die
  Tammanna’s repentece

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button