class 10 1st Language English Textbook Solutions

THE EYES ARE NOT HERE – Class 10 1st Language English Textbook Solutions

 ENGLISH FIRST LANGUAGE PROSE:
– THE EYES ARE NOT HERE
 
RUSKIN BOND  

I. About the Author

Ruskin  Bond,  born  19  May  1934,  is  an  Indian  author of  British  descent.      He  is  considered  to  be  an  icon among  Indian  writers  and  children’s  authors  and  a  top novelist.  In  1992  he  received  the  Sahitya  Akademi award  for  English  writing,  for  his  short  stories collection,  “Our  Trees  Still  Grow  in  Dehra”,  by  the Sahitya Academy, India’s National Academy of Letters in  India.  He  was  awarded  the  Padma  Shri  in  1999  for contributions to children’s literature. He now lives with his  adopted  family  in  Landour  near  Mussoorie.  His writing  style  is  distinct  in  a  way  that  it  tries  to  make reader  understand  the  landscape  and  ethos  through carefully  mastered  words.  His  writings  have  won  him both  tremendous  critical  acclaim  as  well  as  a  long  list of  fans  throughout  the  literary  world.  Replete  with unassuming  humor  and  quiet  wisdom,  his  stories manifest  a  deep  love  for  nature  and  people.  His descriptions  about  the  flora  and  fauna  of  Himalayas cannot  be  missed  in  his  short  stories,  essays,  novels, and  more  than  thirty  books  of  children  that  he  has written.  

I. Question and Answers  

1.  Why  did the  narrator  think  that  the  couple  who saw the girl off was her parents?
Ans:
– The couple seemed to be very anxious about the girl’s  comfort.  They  fussed  over  her  and  gave  her detailed  instructions  about  how  to take  care  of  herself and her belongings.  

2. Why was the narrator unable to tell what the girl looked like?
Ans: 
–  The  narrator  was  totally  blind.  His  eyes  were sensitive only to light and darkness.  

3 How did he know that the girl wore slippers?
Ans: 
–  The  slippers  made  a  slapping  noise  as  they  hit her heels.  

4. What did the narrator like about the girl?
Ans: 
–  He  liked  the  sound  of  her  voice  and  even  the sound of her slippers  

5.  Why,  according  to  the  narrator,  was  the  girl startled when he spoke to her?
Ans: 
–  The  girl  may  not  have  seen  the  narrator  sitting in the dark corner.  

6.  What  was  the  real  reason  for  the  girl  not  seeing the narrator?
Ans:
– She was blind.  

7. Why do people with good eyesight fail to see what is right in front of them?
Ans:  –
  They  have  too  much  to  observe  through  their five senses.  

8.  How  are  blind  people  different  in  the  way  they observe things?
Ans: 
–  Blind  people  observe  only  the  essential  things right  in  front  of  them.  Having  only  four,  senses,  they take in the powerful impressions created by them.  

9.  How  did  the  blind  narrator  plan  to  keep  his blindness from the girl?
Ans:  –
  The  blind  narrator  decided  not  to  get  up  from his seat.  

10.  Who  would  be  meeting  the  girl  at  her destination?
Ans:
– She would be met by her aunt.  

11. Why did the narrator say that he would not talk to the girl too much?
Ans: –
The girl said that she would be met by her aunt at  her  destination.  At  this,  the  narrator  humorously remarked that he would not be too friendly with her as aunts are frighteningly protective people.  

12. What was the narrator’s destination?
Ans. 
The  narrator  was  going  to  Dehra  Dun  and  from there to Mussoorie.  

13.  Why  did the  girl  remark  that  the  narrator  was lucky?
Ans:  –
  The  narrator  was  lucky  to  go  to  a  beautiful place like Mussoorie.  

14. What did the girl like about Mussoorie?
Ans: 
–  The  girl  liked  its  beautiful  hills,  especially  in October.  

15.  Why  is  October  the  best  time  to  be  in Mussoorie?
Ans:  – 
In  October  the  hills  are  covered  with  wild dahlias and delightful sunlight. It is peaceful.  

16.  Why  did  the  narrator  feel  that  the  girl  would consider him to be a romantic foal?
Ans: 
–  The  narrator  described  Mussoorie  as  if  he enjoyed  the  peaceful  beauty  of  nature.  His  preference for solitude and the lovely sights of nature might make him look like a romantic fool.  

17. What was the mistake the narrator made?
Ans: –
The narrator forgot his decision not to reveal to the  girl  that  he  was  blind.  He  asked  her  how  the landscape looked.  

18.  Why  did  the  narrator  feel  that  the  girl  might have noticed that he was blind?
Ans:  – 
The  girl  did  not  seem  to think  it  strange  when he asked her how the scenery outside looked.  

19.  What  made  him  sure  that  she  did  not  know about his blindness?
Ans:  – 
When  the  narrator  asked  the  girl  about  the scenery  outside,  she  responded  by  telling  him  to  look for himself.  

20.  How  did  the  narrator  keep  his  blindness  from the girl when she asked him to view the landscape?
Ans:
– The  narrator moved easily along the  berth,  felt for the window and pretended to study the landscape.  

21. What did the narrator see in his mind’s eye?
Ans:  – 
The  narrator  imagined  the  telegraph-posts flashing by.  

22.  Why  did  the  narrator  think  that  it  was  safe  to make a personal remark about her face?
Ans: –
The narrator was of the opinion that girls like to be flattered.  

23.  What  was  the  girl’s  reaction  to  the  narrator’s comment about her face?
Ans:
  –  She  laughed  and  said  that  it  was  a  pleasant change  to  be  told  that  her  face  was  interesting.  She was tired of being told that she had a pretty face.  

24.  How  did  the  narrator  find  out  that  his companion was pretty?
Ans: 
–  When  the  narrator  remarked  that  she  had  an interesting face, the girl laughingly told him that it was nice  to  be  described  as  interesting.  She  was  tired  of people telling her she was pretty.  

25.  Why  did  the  girl  say  that  the  narrator  was  a gallant young man?
Ans:
– The narrator flattered her by saying that she had an interesting and pretty face.  

26. What did the thought of laughter evoke in him?
Ans:
– The thought of laughter made him feel troubled and lonely.  

27. How does the narrator describe the girl’s voice?
Ans: – 
The  girl’s  voice  had  the  sparkle  of  a  mountain stream.  

28.  What  impact  did  meeting  the  girl  have  on  the narrator?
Ans:
– The narrator wanted to continue listening to her voice. He felt that he would not forget the girl for a long time. Her memory would linger around him like a perfume.  

29.  Why  was  the  girl  glad  that  it  was  a  short journey?
Ans: 
–  The  girl  hated  long  train  journeys.  She  could not bear to sit for more than two or three hours.  

30. Who got into the compartment when the girl got off?
Ans: –
A man got in.  

31.  How  did  the  narrator  occupy  himself  on  such journeys?
Ans:  –
  The  narrator  played  a  guessing  game  using hints dropped by fellow travelers to form an idea about them and the surroundings.  

32.  Why  did  the  fellow  travelers  that  the  narrator must be disappointed?
Ans:
– The  man  said this  because  he  had replaced the attractive girl as the narrator’s traveling companion.  

33.  What  was  the  shocking  revelation  of  the  new traveling companion?
Ans: –
The  man told  him that the girl’s  beautiful  eyes were sightless.  

34.  What  evidence  has  we  to  believe  that  the narrator was not blind all his life?
Ans: 
–  The  narrator  says  that  he  was  “totally  blind  at the time”. This means that earlier he could see and that he had lost his vision gradually.  

Comprehension II

1. Describe the narrator’s meeting with the girl?
Ans:
– The narrator met the girl on a train journey. Her parents  who  came  to  see  her  off  fussed  over  her.  She told him that she would be received by her aunt at the end of her journey. When he told her that he was going to  Mussoorie,  they  exchanged  their  views  about  that place.  The  narrator  took  care  not  to  reveal  his disability  to  the  girl.  He  did  this  by  making  only general remarks which were safe. When the girl got off at her station, another man got into his compartment. It was  then  that  the  narrator  came  to  know  that  she  was blind like him  

2.  What  were  the  narrator’s  thoughts  and impressions  about  the  girl  who  was  his  traveling companion?
Ans:
– The narrator liked the sound of her voice which he felt had the sparkle of a mountain stream. She was a friendly  and  pleasant  girl.  She  had  a  clear  ringing laugh. When she responded with silence to his  emotional description of Mussoorie, he Was afraid that she would think of him as a romantic fool. He learned from  her  that  she  was  considered  to  be  pretty.  When she  left  the  compartment  her  perfume  lingered  on.  He would have liked to go on talking to her. He found her very interesting.  

3.  What  hints  can  we  pick  up  from  the  narrative about the girl’s blindness?
Ans:
– The girl’s parents gave her detailed instructions as to where to keep her things. They seemed to be very anxious about her traveling alone. She had not seen the narrator in the compartment and was started to hear his voice.  She  became  silent  when  he  gave  a  vivid description  of  Mussoorie  probably  because  she  was deprived  of  such  visual  pleasure.  She  did  not  find  it strange  when  the  narrator  asked  her  what  the  view outside the window was like.  She  asked  him  if  he  saw  any  animals  outside.  When she  was  stepping  out  of  the  window,  there  was  some confusion  in  the  doorway  and  the  man  who  was entering  stammered  an  apology.  These  hints  point  to the girl’s disability but the blind narrator did not notice anything.  

4.  What  do  you  understand  about  the  character  of the narrator?
Ans: –
Blindness made the narrator sensitive to minute things  in  his  surroundings.  As  he  said,  lack  of  sight makes  the  other  four  senses  more  acute.  He liked  to play  guessing  games  about  the  people  and  places around  him.  Though  he  seemed  to  take  his  disability philosophically,  the  presence  of  the  girl  made  the youth  in  him  want  to  keep  it  a  secret.  His  description of  Mussoorie  shows  him  as  a  nature-lover.  He  made sense of things  by giving an  imaginative colour to the hints  dropped  by  people  and  knowledge  gained through  the  other  four  senses.  He  was  serious  and never  laughed  much.  The  thought  of  laughter  made him feel troubled and lonely.  

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button