class 10 1st Language English Textbook Solutions

SONNET 73 – Class 10 1st Language English Textbook Solutions

 ENGLISH FIRST LANGUAGE
POEM: – SONNET 73

WILLIAM SHAKESPEARE

II. About William Shakespeare

William Shakespeare was an English poet, playwright, and actor. He was born on 26 April 1564  in Stratford- upon-Avon.  His  father  was  a  successful  local businessman  and  his  mother  was  the  daughter  of  a landowner.  Shakespeare  is  widely  regarded  as  the greatest writer in the English language and the world’s pre-eminent  dramatist.  He  is  often  called  England’s national  poet  and  nicknamed  the  Bard  of  Avon.  He wrote  about  38  plays,  154  sonnets,  two  long  narrative poems, and a few other verses, of which the authorship of  some  is  uncertain.  His  plays  have  been  translated into  every  major  living  language  and  are  performed more often than those of any other playwright.

I. Question & Answers  

1. a) Which of the following four seasons is the poet talking about in the first stanza?  
a. spring
b. summer
c. autumn
d. winter  
Ans: – 
(c) autumn   

b) Which words in the stanza support your answer?
Ans:  – 
   (b)  When  yellow  leaves,  or  none,  or  few,  do hang’.   

2. The four seasons correspond to the four stages of man’s  life  —  childhood,  youth,  old  age,  and  death. Where does the poet imagine himself to be?  
Ans: –
  Autumn (old age)  

3. a) What is compared to “bare ruined choirs”?      
b) What does the comparison mean?  
Ans: – 
(a) The boughs on which  birds used to sit.and sing.
(b) The comparison reveals that the boughs  have become  bare  now,  bereft  of  all  leaves  and  birds  that used to sing.   

4.  Through  the  image  of  late  autumn,  (in  the  first stanza) the poet convinces his friend that he is close to  his  death.  What  image  does  the  poet  use  in  the second stanza?  
Ans: – 
‘Twilight of such day’.  

5.  Like  seasons  or  stages  of  man’s  life,  a  day  can also be divided into four stages:  
a) morning
b) noon
c) evening

d) night.  Where  does  the  poet  imagine  himself  to  be  in  the second stanza?  
Ans: – 
(c) evening.  

6. What is referred to as “Death’s second self”?  
Ans
: –  Sleep   

7. Identify the metaphors used by the poet to show the approach of death.  
Ans: –
  ‘Twilight’, ‘black night’.

8.  Through  the  usage  of  the  twilight,  the  poet repeats  that  he  is  approaching  the  night  of  his  life. What image does he use in the next stanza?  
Ans: – 
‘death-bed’.  

9. As in the other images, the fire image of the third stanza also has four stages
a) fuel
b) flame
c) ember
d)  ash.  Which  stage  does  the  poet  identify  himself with?
Ans: –
  (c) ember   

10. 1. What lies on the ashes of its youth?        
2. What does death-bed mean here?  
Ans:  –   
‘the  glowing  of  fire’  in  the  poet,  i.e., ‘enthusiasm  for  life’.  
2.  ember,  i.e.,  the  still-remaining interest in life.  

11. This in the couplet refers  
a) back to the three quatrains  
b) forward to the next two lines  
c) to both  
Ans: –
  (c) to both  

12. When does love become more strong?  
Ans:
– Love  becomes  stronger  when  it  is  time  to leave, to let go.   

13. The poem is about the stage of life in which the poet  imagines  himself  to  be.  What  stage  does  he imagine himself to be in? 

a.  Comparing  life  to  the  seasons  he  identifies  his present stage with season.
Answer:
autumn  

b.  Comparing  life  to  the  day  he  identifies  his present stage with a
Answer:
twilight  

c.  Comparing  life  to  the  fire,  he  identifies  his present stage with  
Ans: – 
ember time of day. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button