Class 8th Third Language English Textbook Solutions

SAVITRIBAI PHULE – Class 8th Third Language English Textbook Solutions

 SAVITRIBAI PHULE
 
COMPREHENSION

1.) Who opened the first women’s school in India?

Answer: Savitribai Phule opened the first women’s school in India.
2.) What were the major problems she tried hard to tackle?
Answer: The major problems that she tried hard to tackle were women’s liberation, widow remarriages and removal of untouchability.
3.) How was Savitribai treated by orthodox men?
Answer: The orthodox men would ill-treat Savitribai Phule. They would follow her and abuse her in obscene language. They would throw rotten eggs, cow dung, tomatoes and stones at her.
4.) When and where was the first school for girls started?
Answer: The first school for girls was started in Pune in 1848.
5.) Why were Jotiba and Savitribai Phule honoured?
Answer:  Jotiba and Savitribai Phule were honored for their endless efforts for women’s education.
6.) What was the condition of widows during their time?
Answer: Widows during their time were treated harshly. They were not allowed to use any cosmetics or to look beautiful. Their heads were shaved and they were compelled to lead an ascetic life by society.
7.) How did the couple help Untouchables to get drinking water?
Answer: The couple opened up their reservoir of water to the untouchables in the precincts of their house.

8.) What does Sushma Deshpande say about Savitribai Phule?

Answer: Sushma Deshpande says that every Indian woman who is educated today owes Savitribai a debt of thankfulness. It is because of efforts of Savitribai Phule that today’s woman is privileged to have education.
 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button