class 8 First Language English Textbook Solutions

PALANQUIN BEARERS – Class 8 First Language English Textbook Solutions


 PALANQUIN BEARERS
(Memorization)
Sarojini Naidu
 
1) Answer the following in one or two sentences each:

1.) Pick out the words from the poem which describe the movement of the bride.
Answer: The words that describes the movement of the bride are sway, skim spring, float and glide.
 
2.) How do the palanquin bearers carry the bride?
Answer: The palanquin bearers carry the bride slowly and smoothly.
 
3.) Why do you think the palanquin bearers are carrying the palanquin lightly?
Answer: The palanquin bearers are carrying palanquin lightly because they don’t want to bride get hurt due to misbalance.
 
4.) What are the emotions that the bearers feel as they carry the palanquin?
Answer: The bearers are happy and singing song while bearing the palanquin.
 
5.) Why is the bride compared to a flower and a bird?
Answer: The bride compared to a flower because she is beautiful like a flower and compared to a bird because she is very light and delicate.
 
6.) Explain the image in “She sways like a flower.”
Answer: When bride is sitting in the palanquin and the palanquin is moving the bride in the palanquin also swaying like flower sway due to wind.
 
7.) Why is the bride referred to as “a pearl on a string”?
Answer: By referring bride to “a pearl on a string” the preciousness of the bride has been shown.
 
8.) Why has she been compared to a star?
Answer: The bride compared to a star because she is bright like a star.
 
9.) Why do you think the poetess has used two contradictory feelings of “laugh” in the fourth line of the first stanza and “tear” in the second line of the third stanza ?
Answer: I think it is because of the contradictory feelings of the bride where she is happy for getting married and sad for leaving father’s house.
 
10.) Why do the palanquin bearers sing while carrying the bride? What do you think this song is about?
Answer: The palanquin bearers are taking the bride from her parent to her husband’s house and hence they are happy on this happy event. They are singing because the song is encouragement for them to carry the palanquin till the destination.
 
11.) The poem is full of similes. Why do you think the poet has used so many similes in the poem?
Answer: The poet wants to show the beauty of bride hence he is using similes, similes are also used to show emotions of the bride.
 
12.) Pick out the rhyming words from the poem and mention the rhyme scheme.
Answer: The Rhyming words
along – song
Stream – dream
Sing – string
Tide – bride
The rhyme scheme
Stanza 1 : a a b b
Stanza 2 : c c a a
Stanza 3 : d d c c
 
13.) Pick out the examples of alliteration from the poem.
Answer: i) She sways lik a flower in the mind of our song.
ii) She skims like a bird on the foam of a stream.
iii) She floats like a laugh from the lips of a dream.
iv) She hangs like a star in the dew of our song.
 
14.) Some words and lines are repeated in the poem. Work in pairs and list the words and lines that are repeated. Why do you think the words are repeated?
Answer: “Lightly, O lightly we bear her along”
“Gaily, O Gaily we glide and sing”
“Softly, O softly we bear her along”
“We bear her along like a pearl on a string”
These are the words and lines are repeated in the poem and these line repeats because these lines are effective and energetic.
 
Pick out the rhyming words and mention the rhyme scheme of this poem:
Answer: wood – stood – could
Both – undergrowth
And the scheme of the poem is : a b a a b
 
i.) Fill in the blanks with appropriate similes from those given in brackets:
(air, ice, night, snail, coal, rose, ox, lightning, butter, lamb, mouse, ditch-water, ocean, snow)
As white as snow.                              
As wide as the ocean.
As light as air.
As slow as a snail.
As cold as ice.
As timid as a mouse.
As smooth as butter.
As dark as the night.
As black as coal.
As strong as an ox.
As quick as lightning.
As beautiful as a rose.
As dull as ditch-water.
As meek as a lamb.
 
ii.) Complete these lines with similes using your imagination. One has been done as an example:
When I am sad, I am gloomy as dark.
When I am lonely, I am lonely as cloud.
When I am angry, I am angry as storm.
When I am tired, I am as sleepy as woodchuck.
When I am embarrassed, I am as cool as a frog.
When I am funny, I am as funny as joker.
When I am awake, I am as awake as a owl.
 
Dear Student, I appreciate your efforts and hard work that you all had put in. Thank you for being concerned with us and I wish you for your continued success.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button