1st PUC English Textbook Solutions

Money Madness – 1st PUC English Texbook Solutions

Money Madness  
D.H. Lawrence

SUMMARY

Money madness is a poem written by D H Lawrence. In this poem, the author speaks about the effect of money on people. The people are mad about money. They are not ready to give money to anyone. They may give one pound but they are not ready to give ten pound to others. We are not afraid of money but we are afraid of money madness. People want to exploit others. If someone has no money they give him a little food and make him work like a slave. The author is afraid of exploitation by others. The author wants food, shelter and fire to be free. He says that the money mad people may kill each other in future.  

Comprehension: I
 
1. How do people feel when they give
A. One Pound?
B. Ten Pound?  

A. One Pound-People are not happy to give away the pound note, they feel a pang.  
B. Ten Pound-If a person thinks to give away ten-pound note, and then he feels tremors within him and feels dejected. He under goes a lot of pain  

2. “Money has got us down” it means
Ans: – It has made us its slaves.  

3. How are people without money, usually treated?
Ans: – The people without money are usually treated as beggars; they are humiliated, degraded by all.  

4. What things should be made available free of cost?

Ans: – Bread, fire, shelter should be made available free of cost “to all and anybody”.  

5. The speaker is frightened of

Ans: – Having no money.  

6. What happens if we do not regain our sanity about money?

Ans: – If we do not regain our sanity about money, we will start killing each other for money.  

Comprehension: II  

1.    How does Money trigger fear in an Individual?

Or
2.    How does an individual measures the value of another individual in terms of money?
Ans: – The poet D.H. Lawrence says that if an individual has money; he is treated with respect & dignity by others. If he has a lot of  money, the respect increases.  However, if the individual does not have any  money, people are happy to leave him starve to death. They say, ‘Let him eat dirt & go cold’. Money madness makes people so insensitive that they are ready to kill one another for the sake of money.  

Comprehension: III  

1.    Collective madness about money affects the individuals also. How does the poem bring this out?

Or
2.    What according to the poet, might happen if people do not regain sanity about money? What solution does he offer?
Ans: – Money has become a powerful player in societies of today and holds primary importance in the modern day life style. The poet says that wherever we look there is madness for money; infact money can be termed as symbol for the word madness. He shivers as if he has been robbed. Money makes us kneel in front of it. It makes us fearful and a sense of apprehension (worry) and stress hold us, as we try to overcome it.  
Poet feels that no one cares for moral values and behavior, instead society judges a man by his riches. If one has no money then he well deserves all the guilt, criticism and blame that come with poverty.  It lends him little money which is enough to buy a piece of bread in the name of humanity. But even this small offering doesn’t come  freely.  Poor  man  has  to  eat  dirt  (humiliation)  to  get  it;  suffering  through  pain  and  criticisms.  Poet  announces  that  bread, shelter and fire should be free to anybody and everybody all over the world.   

III. Answer the following questions in 200 words.

1.    What are the ideas about the money madness dealt in the poem by D.H. Laurence?

or
2.    Write the summary of the poem “Money Madness”
Ans:  –  “Money  Madness”  by  D.H.  Lawrence  is  one  of  the  important  poems  of  his  time. It presents  a  personalized  view  of  the horror of money. It also critically evaluates rush affluences of Money that are visible all around us. It becomes a powerful player in  societies  of  today  and  holds  more  importance  than  anything  else  in  the  modern  day  lifestyle. So  that  the  poet  has  tried  to exemplify money madness in the society and how it degenerates social and moral values of society.  
In the poem Lawrence’s says that wherever we look there is madness for money, infect wealth inverts control him. So therefore he used money used as a metaphor for the word madness. And this madness is not on small or individualistic levels. It is the madness of the multitude, in numbers unimaginable and at levels incredible. And since the multitude as a whole is mad, so every person in this world carries his share of this madness. His share of this insane race after money, the poet doubts that there exists a human in this world who hands out a pound note to someone without feeling a pang at heart. No matter how noble he may feel while giving away that note. His heart always wishes if only he could do all that good without having to take out a note from his own pocket. And when that note turns to a ten-pound note, we experience real tremors within us. We tremble from inside while giving away that note, as if we have been robbed. Money makes us kneel in front of it. It makes us fearful, and a sense of apprehension and stress grips us as we try to overcome a loss as materialistic and small as ten-pounds. It has an exaggerating power to influence our life.  
The poet goes on to say that if one has no money, the World would give him little money, only enough to perhaps buy a piece of bread, in the name of humanity. But even this small offering doesn’t come for free. He has to eat dirt to get it, suffering through pains unheard and criticisms unparalleled. The poet says it is this pitiful and inhumane situation that he is afraid of. He fears that such madness for money might result in the world going completely insane. It is this fear of money-mad fellow-men going into a state of delirium that resides within him.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button