class 10 1st Language English Textbook Solutions

LOCHINVAR – Class 10 1st Language English Textbook Solutions

 ENGLISH FIRST LANGUAGE
POEM: – LOCHINVAR

SIR WALTER SCOTT

II. About Sir Walter Scott

Sir  Walter  Scott,  in  full  Sir  Walter  Scott,  1st  Baronet, (born  August  15,  1771,  Edinburgh,  Scotland—died September  21,  1832,  Abbotsford,  Roxburgh, Scotland),  Scottish  novelist,  poet,  historian,  and biographer  who  is  often  considered  both  the  inventor and  the  greatest  practitioner  of  the  historical  novel. Born in Edinburgh, Scotland, influential novelist, poet, and  historian,  and  biographer  Sir  Walter  Scott  studied law  as  an  apprentice  to  his  father  before  his  writing career  flourished.  At  age  25,  he  published  his  first work,  The  Chase,  and  William  and  Helen  (1796),  a translation  of  two  Romantic  ballads  by  the  German balladeer  G.A.  Bürger.  In  1799,  he  was  appointed sheriff depute of the county of Selkirk, and he held this position  for  the  rest  of  his  life.  In  1806,  he  was appointed clerk to the Court of Session in Edinburgh.  Scott  became  an  instant  best  seller  with  historical narrative  poems  like  The  Lay  of  the  Last  Minstrel (1805),  followed  by  The  Lady  of  the  Lake  (1810), Rokeby  (1813),  and  The  Lord  of  the  Isles  (1815).  He also  wrote  immensely  successful  historical  novels. Waverley,  which  he  published  anonymously  in  1814, is  now considered the  first historical  novel  in  Western literature.  This  story  revolves  around  the  Jacobite Rebellion  of  1745.  Scott‘s  many  other  novels  include Ivanhoe  (1819),  The  Heart of  Midlothian  (1818),  Rob Roy  (1817),  The  Antiquary  (1816),  and  Guy Mannering (1815).  

V. Question & Answers  

1. Describe the coming of Lochinvar from the west. 

Ans: – Lochinvar is a brave young knight who sets out from  West  Scotland.  He  has  the  best  horse  in  the country,  is  faithful  in  love,  fearless  in  war  and  except his  good  broadsword  he  has  no  weapons.  He  is matchless among knights; he rides all unarmed and all alone.  

2.  What  difficulties  does  he  brave  on  the  way  to Netherby Hall?
Ans: 
–  Lochinvar  sets  out  from  the  West  to  Netherby Hall  where  the  wedding  of  his  beloved  Ellen  is  about to take place. On his way he encounters brakes, stones and  the  Eske  River.  However,  he  does  not  stay  for brake or stop for stone, and  he  swims across the  Eske River bravely.  

3. What does Scott say about the Eske River?
Ans: 
–  Eske  is  a  river  in  Ireland  flowing  through  the borderlands.  On  his  way  to  Netherby  Hall,  Lochinvar comes  to  the  Eske  River.  Sir  Walter  Scott  says  that Lochinvar  swims  the  Eske  at  a  place  where  there  are no shallow parts which can be crossed easily.  

4. How does Scott describe the bridegroom?
Ans:
– Sir  Walter Scott describes the  bridegroom as a laggard  in  love  and  a  dastard  in  war.  He  is  a  coward who  says  nothing  when  Lochinvar  boldly  enters  the Netherby Hall. When Lochinvar dances with Ellen, he stands helplessly dangling his bonnet and plume.  

5. What does Lochinvar say about love?
Ans: –
Lochinvar says that love swells like the Solway but ebbs like its tide. Hence his love is a lost love. The tidal  waves  in  the  Solway  sea  in-let  rises  and  sinks quickly.  Similarly,  if  love  is  not  properly  nurtured,  it will die out quickly.  

6. How does Ellen run away with Lochinvar?
Ans:  –
  During  their  dance,  Lochinvar  and  Ellen  reach the  hall  door.  He  touches  her  hand  and  whispers something into her ear. Then he swings first Ellen and then  himself  onto  his  horse  back  and  rides  away swiftly, triumphantly exulting ―She is won!‖.  

7.  How  does  the  Netherby  clan  respond  to Lochinvar riding away with Ellen?
Ans:  –
  As  Lochinvar  skillfully  abducts  Ellen,  the members  of  the  Netherby  clan  mount  on  their  horses and  chase  them.  They  race  and  chase  Lochinvar  and Ellen on Cannobie Lee but their efforts go futile. They never manage to see their lost bride again.  

8.  How  does  Walter  Scott  describe  young Lochinvar?
Ans:
– Lochinvar is a brave young knight who sets out from West Scotland to Netherby Hall where the wedding  of  his  beloved  Ellen  is  about  to  take  place. Scott describes  him as  faithful and daring  in  love, and fearless  in  war.  Gallant  knights  like  Lochinvar  are  so unique and so rare.

9. Where was the Lochinvar going? Why was he in such a hurry?
Ans: 
–  Lochinvar  was  going  to  the  Netherby  hall  in marriage  ceremony  of  fair  Ellen.  Lochinvar  loves Ellen  but  Ellen‘s  father  has  forced  Ellen  to  marry somebody else. Ellen, that day is getting married at the Netherby  Hall.  So,  Lochinvar  is  in  a  hurry  to  reach there.

10.  Describe  the  exchange  that  took  place  between the  bride’s  father  and  Lochinvar,  when  the  latter entered Netherby Hall.
Ans: –
When Lochinvar entered the Netherby Hall, the bride‘s  father  stopped  him  and  asked  him  whether Lochinvar had come there to have a war with them or he  had  come  there  in  a  peaceful  and  jovial  mood  to dance  at  the  marriage  party  .Lochinvar‘s  replied  was that  he  had  loved  Ellen  at  one  time  but  then  the  love had  decreased  like  a  low  tide  .Many  young  beautiful women  in  Scotland  are  eager  to  marry  him  .So, Lochinvar  had come there to dance and  have a cup of wine at the party.      

11. Did Lochinvar mean what he said?
Ans:  – 
No,  Lochinvar  did  not  mean  what  he  said because  he  still  loved  Ellen  and  he  had  come  to  take her away along with him.  

12. What did young Lochinvar tell the bride?
Ans: –
The young Lochinvar drank the wine which the bride had offered him .He then took her safe hand and asked her to dance with him.  

13.  How  did  the  bride’s  parents  react  to Lochinvar’s action?
Ans:  –
  Ellen‘s  mother  wanted  to  stop  Ellen  from dancing with Lochinvar, but she could  not so both the parents fumed in anger.       

14.  When  Lochinvar  and  bride  began  to  dance, what did the bridesmaid said?
Ans: –
When  Lochinvar and the  bride began to  dance, the bridesmaid whispered that it could have been better if  their  fair  cousin  was  married  with  the  young Lochinvar.       

15.  How did Lochinvar manage to ride off with his lady love?
Ans:  – 
While  dancing  with  Ellen,  young  Lochinvar whispered  something  to  Ellen‘s  ear  and  they  both reached  the  hall‘s  door  .The  horse  of  Lochinvar  was standing near the door. Lochinvar very easily put Ellen on  horseback  and  he  himself  sat  in  front  of  her.  Then they both rode away from there.       

16.    What  happened  after  Lochinvar  rode  away with the bride?
Ans:  – 
When  Lochinvar  rode  away  with  the  bride, soldiers  from Netherby Hall chased them on the  order of  Ellen‘s  father  .The  soldiers‘  persued  Lochinvar through  many  villages.  There  was  racing  and  chasing on  Connobie  Lee  but  they  were  not  able  to  catch  the couple. 

      
17.  What  question  does  Ellen’s  father  raise  to Lochinvar and how does he reply?
Ans:  – 
When  Lochinvar  boldly  enters  the  Netherby Hall  where  the  wedding  of  his  beloved  Ellen  takes place, the cowardly bridegroom says nothing. With his hand on his sword, the bride‘s father asks him if he has come  there  in  peace  or  war  or to  dance  at  their  bridal feast.  Lochinvar  quietly  states  he  has  long  wooed Ellen,  but  since  his  suit  has  been  denied,  his  love  has died  out  like  the  falling  tide  of  Solway.  Hence  he  has come  with  his  lost  love to dance  but one  measure and drink  one  cup  of  wine.  He  even  boasts  that  there  are many lovelier maidens in Scotland glad to be his bride. The reply,  however,  is a deliberate ploy  by  Lochinvar to trick the bride‘s family into believing that he has no hidden  motives  so  that  he  can  abduct  her  cleverly, without a fight.  

18.  Comment  on  the  people’s  response  to Lochinvar’s  presence  at  Netherby  Hall  and  the lovers’ dance.
Ans: 
–  When  Lochinvar  boldly  enters  the  Netherby Hall  where  the  wedding  of  his  beloved  Ellen  takes place, the cowardly bridegroom says nothing. With his hand on his sword, the bride‘s father asks him if he has come  there  in  peace  or  war  or to  dance  at  their  bridal feast.  As  Lochinvar  dances  with  Ellen,  the  stateliness of  his  form  and  the  loveliness  of  her  face  impress  the guests.  They  feel  that  the Netherby  Hall  is  lucky  to have  witnessed  such  a  graceful  dance.  Meanwhile, Ellen‘s  mother  frets,  her  father  fumes  and  the bridegroom stands  helplessly  dangling  his  bonnet  and plume. The bride-maidens whisper that it would have been  much  better  to  have  matched  their  Ellen  with young Lochinvar.  

19. Describe Lochinvar’s elopement with Ellen and its consequences.
Ans:
– In reply to the question posed to him by Ellen‘s father,  Lochinvar  says  that  since  his  suit  has  been denied,  his  love  has  died  out  like  the  falling  tide  of Solway. Hence he has come with his lost love to dance but one measure and drink one cup of wine. This reply tricks  the  bride‘s  family  into  believing  that  he  has  no intentions to disrupt the bridal feast. Then during their dance,  as  Lochinvar  and  Ellen  reach  the  hall  door,  he touches her hand and whispers something into her ear. He  swings  first  Ellen  and  then  himself  onto  his  horse back and rides away swiftly, triumphantly exulting ―She is won! We are gone‖. The Netherby clan mounts on their horses and race and chase Lochinvar and Ellen on Cannobie Lee but their efforts go futile. They never manage to see their lost bride again.  

20. Describe the appearance, gestures and attitudes of Lochinvar and Ellen at Netherby Hall.
Ans: –
Lochinvar is described as faithful and daring in love,  and  fearless  in  war.  Gallant  knights  like Lochinvar  are  so  unique  and  so  rare.  He  appears ―dauntless‖,  ―bold‖,  ―stately‖  and  ―daring‖.  While  he is  presented  as  active  and  bold,  Ellen  is  portrayed  as passive and helpless. She appears weak and malleable. She is described as ―fair‖, ―lovely‖, ―soft‖ and ―light‖. Unlike  Lochinvar,  she  is  not  proactive  or  decisive.  In Ellen‘s  presence,  Lochinvar  insults  her  saying  that there are lovelier maidens in Scotland waiting to be his bride.  After  drinking  from  the  goblet  she  kisses  for him,  he  throws  it  down.  However,  he  reassures  her of his  love  when  he  takes  her  soft  hand  and  says  they shall  dance.  During  the  dance,  the  stateliness  of  his form and the loveliness of her face impress the guests. They  feel  that  the  Netherby  Hall  is  lucky  to  have witnessed  such  a  graceful  dance.  To  communicate  his plan  to  elope,  he  touches  her  hand  and  whispers something  into  her  ear.  They  make  good their  escape, without  caring  for  the  bridegroom,  her  parents  or  the guests. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button