Class 9th Third Language English Textbook Solutions

KINDNESS TO ANIMAL – Class 9th Third Language English Textbook Solutions

 POEM
KINDNESS TO ANIMAL
 
COMPREHENSION:
C1.) Answer the following questions in a word, a phrase or in a sentence each.
 
1.) What are the ‘‘things that feel and live?’’

Answer: Things that feel and live are humans and animals and plants or trees.
 
2.) Where does the little hare lie?

Answer: The little hare lie in the green grass.
 
3.) We call the hare a timid animal because ………………… (complete )
Answer: It runs away if someone tries to catch it.
 
4.) Where does the lark fly?
Answer:
The lark fly to the bright windows of the sky.
 
5.) The lark sings happily during …………………(winter, summer, spring) . choose the right answer.
Answer: The lark sings happily during spring.
 
6.) The speaker in this poem is …………………( the poet, the hare, the lark)

Answer: The speaker in this poem isthe poet.
 
C2.) Answer the following questions in three to four sentences each :
 
1.) How does robin repay the children?

Answer: Robin repay the children with song.
 
2.) What advice does the poet give to the children?
Answer: The poet advices the children that they should never hurt the timid hare which peeping from green grassy lair and let it come and play and let the lark sing like there always spring. Never do anything wrong to these gentle creatures.
 
C3.) Match the animals in column ‘B’ with their qualities in column ‘A’ and rewrite them in column ‘C’.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button