Class 7th First Language English Textbook Solutions

IF – Class 7th First Language English Textbook Solutions


 IF
 – Anonymous
 
A.) Talking about the poem Take turns with your partner to ask or answer these questions. Explain to him/her why you think your answer is correct. Quote from the poem if necessary.

1.) The poet is addressing a kind man. (True/Not True)

Answer: True, the poet is addressing a kind man.
 
2.) The poet is not talking about the good deeds that we can do. (True/Not True)
Answer: Not true, the poet is talking about the good deeds that we can do.
 
3.) How can you make someone glad? Or someone less sad? Can you give an example each?

Answer: There are many ways to make someone glad or less sad, it is by our talk or by giving something as charity. If give something to someone then the person will be glad or if the person is sad and we have nothing to give then we can give them verbal support which reduce the sadness of the person.
 
4.) The poet is saying you should praise people in order to gain favour. (True/Not True)
Answer: Not true.
 
5.) The poet is saying you have to be strong yourself to do good to others. (True/Not True)

Answer: True.
 
6.) a.) The poet is assuming you may not have a forceful personality. b. The poet is advising you to develop a forceful personality. (Underline the True statement)

Answer: The poet is advising you to develop a forceful personality.
 
7.) Look at the good qualities given below : a. kindness; b. charity;c. broadmindedness; d. helpfulness; e. trustworthiness; f. friendliness g. courage; h. mercy
Do you know someone who has any of these qualities? Give an example. Remember Maqbool Butt. He had three of these qualities.

Answer: Maqbool was kind, helpful and courage.
 
8.) The poet is telling us what is correct behaviour. (True/Not True)
Answer: True.
 
9.) The general idea of the poem is that procrastination is good. (True/Not True)
Answer: Not true.
 
10.) “Procrastination is the Thief of Time.” (English Proverb)
a.) Discuss the meaning of this proverb with your teacher. What “figure of speech” is used here?

Answer: Yes, procrastination is the Thief of Time, many times we postpone important task needlessly which wastes our time. The figure of speech used here is “Thief of Time”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button