Class 5th Second Language English Textbook Solutions

Dignity of Labour – Class 5th Second Language English Textbook Solutions


 Dignity of Labour

C1 Answer the following questions and share your answers with your partner. Then write.

1.    What kind of a boy was the businessmans son ?
Ans : Businessman’s son was lazy boy.

2.    What did the businessman tell his son ?
Ans : The business man told, “Today, I want you go out and earn something, otherwise you won’t be given food tonight”.

3.    Why did the mother give her son a gold coin ?
Ans : The boy went crying to his mother, her heart melted at the sight of tears in her son’s eyes. So, she gave her son a gold coin.

4.    What did the father ask the son to do with the coins ?
Ans : The father asked him to throw it into the well in front of their house.

5.    Why did the son go to the market ?
Ans : The son went to the market in search of work.

6.    How did he earn two rupees ?
Ans : A shopkeeper offered him two rupees for carrying his bag to his house.

7.    Why was the boy not ready to throw the two-rupee coin into the well ?
Ans : Because it was hard earned money.

C2 Discuss with your friends and answer the following questions in four to six-sentences each.


1. Describe the attitude of the boy towards work.

Ans : The businessman’s son wasa lazy. His father wanted his son to be hard-working and
responsible. He wanted his son to realise the alue of Labour.
One day he called his son and warned him that he won’t be given food that night if
he did not go out and earn. The lazy boy was not used to doing any kind of work. His
father’s deman, scared him. When he went crying to his mother, she gave him a gold coin.
The father ther asked him to throw the coin into a well. The next day his sister gave him a
rupee coin. Again his father asked him to throw it into the well.
The father again warned his son to go out and earn or else he would not be given
super. This time there was no one to help him and therefore he went to the market in
search of work. A businessman offered him two rupees for carrying his bag to his house. He
agreed and carried the bag to his house. He was sweating a lot by the time he finished his
work. His feet were trembling and his neck and back were aching.
In the evening he returned home and Landed the two rupees to his father, he asked the boy to throw in the well. The boy cried out in the pain that it was his hard earned money and to earn that two – rupees, he had work hard by carrying a bag and his body was aching , there were rashes an his palms. He disagreed to throw the two rupees into the
well. The boy had realised the value of hard work and the businessman was happy, He also
promised not to be lazy again.
2. “… you are asking me to throw my hard earned money into the well!” Explain the
feelings of the boy when he said this.

Ans : There was a time no one to helped the boy. He went to the market in search of work.
A shopkeeper offered him two rupees for carrying his bag to his house. The boy accepted
the offer. He was sweating a lot by the time he finished this work. His feet were trembling
and his neck and back were aching. He returned home and handed the two rupee coin to
his father, his father asked him to throw it into the well. The boy cried out in pain and said,
‘Father, I earned this money, my entire body is aching, my palms have rashes and you are
asking me to throw my hard earned money into the well, the businessman was happy his
son had realised the value of hard work. The son vowed never to be lazy.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button