Class 8th Second Language English Textbook Solutions

Coromandel Fishers – Class 8th Second Language English Textbook Solutions

 Chapter 6
Coromandel Fishers


C1. Answer the following questions and share your responses with your partner:

1.    What sort of sounds can one hear early in the morning?

Answer: One can hear the chirping sound of the birds, the sound of the leaves of the coconut tree, the sound of the rising waves, the voices of the fishermen gathering their nets and boats.’

2. How is the wind described in line two?
Answer: If the child cries all night, it will sleep calmly in the early morning like that, the wind blowing all the nightlies asleep in the arms of the dawn.

3. Why are the nets to be gathered?

Answer: The fishermen put their nets on the sand to dry. In the morning before they set to go, the nets are to be gathered.

4. What do you think is the wealth of the fishermen?
Answer: The fishes in the sea are the wealth to the fishermen.

Read and Write C2. Read and discuss your responses with your partner. Then write.

1.    What do you understand from the first line of the poem, “The wakening skies pray to the morning light”?
Answer: The skies that were sleeping in the dark of the night have aroused themselves from slumber with the first ray of the morning light of dawn. It appeared as if the sky was offering prayer to the Sun God.

2. The poet says, “Let us set our catamarans free.” What does it mean?

Answer: The poetess said to free the Catamarans because, after fishing, the fishermen tied their Catamarans to the pole. In the morning they have to go to fishing so they must untie their Catamarans.

3. What happens if the fishermen are late in starting their work?

Answer: If the fishermen are late in starting their work, the wind starts blowing, it is difficult to reach the deep part of the ocean and they were not able to follow the sea gull’s call.

4. Why does the poet say :
Answer:

1.    the sea is our mother Like the mother, the sea helps the fishermen to earn their living (food, cloth, shelter). So they consider the sea as their mother.
2.    the cloud is our brother Like a brother, the clouds show them the direction of the winds.
3.    the waves are our comrades all? Like the Comrades (friends), the waves help the fishermen to go to the middle of the sea by rise and fall of the waves The waves protect them on the sea like friends.

C3. Answer the following in a paragraph.

1.    The poet describes many things as sweet. What are they? Among them, what is considered to be the sweetest?
Answer: The coconut tree’s shade is sweet. The smell of the mango grove is sweet. The sands at the full moon day is sweet. The voices of the people is sweet. The kiss of the spray means the water comes out of the waves and sprinkles are sweeter. The dance of the wild foam’s sound [song] is also sweeter and the cool.breeze on the sea is considered to be the best and the sweetest.

C4 Name the figure of speech mod in the following sentences.

1.    The wakening skies pray to the morning light.
Answer: Personification

2. The wind lies asleep in the arms of the dawn like a child.

Answer: Simile

3.    The sea is our mother.
Answer: Metaphor
4.    The cloud is our brother.
Answer: Metaphor

5. The waves are our comrades all.
Answer: Metaphor.

C5. List out the rhyming words in the poem, add read them out to the class. light-night, free-sea, call-all, drives-lives, grove – love, glee-sea. Additional Reading: Coromandel Fishers Question Answer Question 


1. Who is the speaker in the Poem?

Answer: The speaker is the poet himself. That is Ian Serraillier.

2. A touch explode [line5] What causes the explosion?

Answer: The air bubbles cause the explosion in the water.
3.    The speaker says of ‘those pearls’. What really are these pearls?
Answer: Really, these pearls were the speaker’s breath.
4.    Why does the diver wish to come back to the surface?
Answer: The diver wished to come back to the surface because of clasping cold pulls him to the surface.
Coromandel Fishers Additional Questions and Answers

1.    To whom do the fishermen pray?

Answer: The fishermen pray to the morning light.
2. In what sense are the fishermen the sons of the sea?
Answer: Just as the mother provides food to children, the sea gives
3.    Why is the storm described as having hair? Does the storm have life like a human being?
Answer: The storm has no life. But, the poet personifies it. She speaks of the storm as a wild beast full of hair.
4.    What are sweet to the fishermen? What are sweeter? Why?
Answer: The coconut glade and the moonlit beach are sweet to the fishermen. But, the spraying waters and the wild foams of the sea are sweeter to them. Being the sons of the sea, the fishermen like the sea more than the earth. For the fishermen, the joy on the shore lies in the shade of the coconut glade, the scent of the mango groves, the sweetness of the sands shining in the beams of the full moon and the voice of their dear ones.
5. What do fishermen urge their fellow fishermen?
Answer: The fishermen urge their fellow fishermen to get ready for fishing. The wind is calm and the time is suited for setting out. So, they ask their brothers to gather their nets and set their boats free.
6. How does Sarojini Naidu describe the life of the fishermen of Coromandel and their intense love of the sea? OR Describe the life of the fishermen of Coromandel. OR How does Sarojini Naidu describe a day in the lives of the fishermen?
Answer: The fishermen of Coromandel coast rise at dawn to the call of their leader. They gather their fishing nets from the shore, set their fishing boats free, and sail away to capture the fish. They follow the call of the sea-gull where they can get plenty of fish.
They face the storms and rising tides bravely. They find pleasure in rowing to the verge of the sea where it meets the low sky. In this way, their life is full of adventure. When they return in the evening they enjoy in the cool shade of the coconut glades breathing the scent of the mango grove. Surrounded by their wives and children, they relax on the sands of the beach on the full moon day while they are kissed by the drops of waves that scatter as the waves break and also enjoy the dance of the wild foam. In this way, the sons of the sea lead an adventurous as well as a happy life.

Multiple Choice Questions
Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements. Choose the most appropriate one.

1. The poem ‘Coromandel Fishers’ is written by
A) Rabindranath Tagore
B) Fleur Adcock
C) Sarojini Naidu
D) James Kirkup

Answer: C) Sarojini Naidu

2. “No looser delay, let us hasten away in the track of the seagull’s call”. Here ‘seagull’ is
 A) a bird
B) a shark
C) a fish
D) a sea plant

Answer: A) a bird

3. Who holds the storm by the hair?
A) the cloud
B) the sea-god
C) the fishermen
D) the seagull

Answer: B) the sea-god

4. ‘The leaping wealth of the tide’ refers to
A) the waves
B) the seagull
C) the storm
D) the fish

Answer: D) the fish

Coromandel Fishers Poem Summary in English
 
In this poem, the poetess describes the life of the fisherman. The leader of the fishermen is giving a call to his comrades to start their work early in the morning.
Coromandel fishers refer to the fishermen on the Coromandel Coast of South India. Rise brothers rise means the fishermen called their – men to get ready to go to the sea. The early morning sky is compared to someone who is waking up from sleep. The leader awakens the other fishermen that the sun had already risen. The wind is not blowing, means it sleeps in the arms of the dawn like a child. So it is the correct time to start their Journey. They should gather their nets and set the boats free. They are sons of the sea, so they have the right to capture the leaping wealth when means fishes.
The fishermen called themselves as the king of the sea. The narrator hurried his colleagues because they should follow the Sea gull’s call. The Seagull is an animal that knows where the fishes are. The sea, the cloud, and the waves all are close to fishermen like a mother, brother, and friends. The sea god is the controller of the sea. He will protect them.
The fishermen also love the land. The shade of the coconut grove, the sweet smell of the mango grove, and sounds in nature. But the waves and the foam of the sea is more appealing to them. The sun is setting and it is the time to go back to land. So brothers, row the boat to the edge of the sea.
Coromandel Fishers Poem Summary in Kannada
 
ಈ ಪದ್ಯವನ್ನು ಭಾರತದ ಕೋಗಿಲೆ ಎನಿಸಿಕೊಂಡ ಶ್ರೀಮತಿ ಸರೋಜಿನಿ ನಾಯ್ಡುರವರು ಬರೆದಿದ್ದಾರೆ. ಕೋರ ಮಂಡಲದ ಮೀನುಗಾರರು ಎಂದರೆ ಕೋರಮಂಡಲದ ತೀರದಲ್ಲಿರುವ ಮೀನುಗಾರರನ್ನು ಕುರಿತು ಬರೆದ ಪದ್ಯವಿದು.
ಈ ಪದ್ಯವು ಅಂತ್ಯಪ್ರಾಸವನ್ನು ಹೊಂದಿದೆ. ಇದರಲ್ಲಿ ಮೀನುಗಾರರ ಜೀವನವನ್ನು ಚಿತ್ರಿಸಿದ್ದಾರೆ. ನಾಯಕನು ತನ್ನ ಜೊತೆಗಾರರನ್ನು ಕರೆಯುತ್ತಿದ್ದಾನೆ. ಓ ಸಹೋದರರೇ, ಎದ್ದೇಳಿ ಈಗಾಗಲೇ ಎದ್ದಿರುವ ಆಕಾಶವು ಪ್ರಾರ್ಥನೆ ಮಾಡುತ್ತಿದೆ. ಮುಂಜಾವಿನ ತೋಳುಗಳಲ್ಲಿ ನಿದ್ರಿಸುತ್ತಿದೆ. ಎಂದರೆ ಜೋರಾಗಿ ಗಾಳಿ ಬೀಸುತ್ತಿಲ್ಲಾವಾದ್ದರಿಂದ ಸಮುದ್ರದ ಮೇಲೆ ಸಂಚಸರಿಸಲು ಇದು ಸರಿಯಾದ ಸಮಯ. ಬನ್ನಿ ಎಲ್ಲರ ಜೊತೆಯಾಗಿ ಹೋಗೋಣ ಎಲ್ಲರೂ ತಮ್ಮ ತಮ್ಮ ಮನಸ್ಸಿನಲ್ಲಿ ನಾವೇ ಈ ಸಮುದ್ರದ ರಾಜ. ಈ ಸಮುದ್ರದ ಐಶ್ವರ್ಯವಾದ ಮೀನೂಗಳನ್ನು ಹಿಡಿಯೋಣ. ಇದು ನಮ್ಮ ಹಕ್ಕು ಎಂದು ಕರೆಯುತ್ತಿದ್ದಾನೆ.
ಇನ್ನು ತಡ ಮಾಡಬೇಡಿ, ಬೇಗ ಬೇಗ ಬನ್ನಿ ಸೀ. ಗಲ್ ಹಕ್ಕಿಯ ಕರೆಯನ್ನು ಆಲಿಸಿ ಅದು ತೋರಿಸಿದ ಜಾಗಕ್ಕೆ ಅದನ್ನು ಹಿಂಬಾಲಿಸಬೇಕು. ಸಮುದ್ರವು ನಮ್ಮ ತಾಯಿ ಮೋಡಗಳು ನಮ್ಮ ಸಹೋದರರು. ಅಲೆಗಳು ನಮ್ಮ ಜೊತೆಗಾರರು ಎಲ್ಲರೂ ನಮಗೆ ಬೇಕಾದವರು ಆದರೂ ನಮ್ಮ ಜೀವನದ ಅಲೆಗಳ ಮೇಲೆ ನಡೆಯುತ್ತಿದೆ. ಸಮುದ್ರದೇವ ನಮ್ಮ ಜೀವನವನ್ನು ಕಾಪಾಡುತ್ತಾರೆ.
ಮೀನುಗಾರರು ಸಮುದ್ರದ ಜೊತೆ ಭೂಮಿಯನ್ನು ಸಹ ಇಷ್ಟಪಡುತ್ತಾರೆ. ತೆಂಗಿನ ಮರದ ತೋಟ, ಮಾವಿನ ಮರದ ಸುವಾಸನೆ ಎಲ್ಲವನ್ನು ಇಷ್ಟಪಡುತ್ತಾರೆ. ಆದರೆ ಅದಕ್ಕೂ ಹೆಚ್ಚಿನ ಸೆಳೆತ ಸಮುದ್ರದ ಮೇಲಿದೆ. ದೋಣಿಗಳು ಸಾಗುವಾಗ ಉಂಟಾಗುವ ಅಲೆಗಳಿಂದ ಚಿಮ್ಮುವ ನೀರಿನ ಸ್ಪರ್ಶ, ಅಲೆಗಳ ನೃತ್ಯ ನೋಡಲು ಚೆನ್ನಾಗಿರುತ್ತದೆ. ನಿರೂಪಕರು ಹೇಳುತ್ತಾರೆ. ಈಗ ಸೂರ್ಯನು ಮುಳುಗುವ ಸಮಯ ಆದ್ದರಿಂದ ದೋಣಿಗಳನ್ನು ಹಿಂದೆ ತಿರುಗಿಸಿ ಹಿಂತಿರೂಗೋಣ ಎನ್ನುತ್ತಿದ್ದಾರೆ.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button