1st PUC English Textbook Solutions

Babar Ali – 1st PUC English Textbook Solutions

Babar Ali
Samarpita Mukherjee Sharma
 
SUMMARY
 
Babar is the first person in his family to get a formal
education. And the heartwarming story is that it (the learning) didn’t end with
him, it was the beginning. At the tender age of nine, Babar Ali had the heart,
the vision and the dedication to bring education to hundreds  of 
children  in  his 
village.  Babar  Ali 
was  a  person 
from  Murshidabad,  West 
Bengal.  He  is 
known  as  the 
“youngest headmaster  of  the 
world”.  He  was 
given  this  title 
by  BBC,  in 
the  year  2009. 
Babar  Ali  was 
still  a  student 
when  he  started teaching.  He initially began teaching as a time pass,
just for fun.
 
Comprehension: I 
1. Where does Babar Ali run classes for poor
children?
Ans:
– Babar Ali runs classes for poor children in the backyard of his house in
Murshidabad, West Bengal. 
 
2.  How is Babar Ali’s routine described by the
writer?
Ans:   
Babar  wakes  up 
every  morning  at 
seven  and  starts 
his  day  by 
doing  some  house 
hold  chores.  Then 
he  takes  an 
auto rickshaw first and later walks five kilometers to his class as a
student of XII.
 
3.
Give a picture of Babar Ali s school
Ans:
– Babar Ali’s school is made up of a dilapidated concrete structure covered in
half torn posters. Children study under the open blue sky. Some sit in the mud
while others on rickety benches under a rough homemade shelter. 
 
4. Why is Babar Ali called ‘a fortunate soul’ in
his village?
Ans:
– Babar is called a fortunate soul in his village because unlike most children
he received formal education because he was firmly supported by his father
Nasiruddin Sheikh. 
 
5. What according to Babar’s father, is true
religion?
Ans:
– According to Babar’s father Nasiruddin Sheikh Education is man’s true
religion. 
 
6. Why is sending children to school, a costly
affair for parents?
Ans:
– Poor families find sending children a costly affair because even though
children are provided with free education, parents still have to bear the cost
of uniforms and other books. 
 
7. 
Tulu Rani Hazra is________
Ans:
– An illiterate educationalist 
 
8.The teaching staff of Babar Ali’s school is made
up of___
_
Ans:
– High school student volunteers. 
 
9.  Babar Ali gets the children to listen by______
Ans:
– Making friends with them. 
 
Comprehension:
II 
 
10.
Why do you think Babar Ali took the initiative
to start his own school?
Or
11. What started as a game resulted in a much sought
after school for the unprivileged.’ Explain.
Or
12. Do you think that Babar Ali’s act of
thoughtfulness has enabled the poor children move towards growth? Discuss
Ans:   
Babar  Ali  noticed 
how  most  of 
his  friends  in 
his  village  had 
not  received  formal 
education.  Although  children 
were provided with free education, the parents still had to bear the
cost of books and uniform,  instead of
going to school most of the boys 
worked  as  mechanics, 
day  laborers,  grass 
cutters  live  stock 
herders  whereas  girls 
worked  as  maid 
servants,  cooking, cleaning,  and 
washing  clothes  and 
dishes  for  their 
employers.  So  Babar 
Ali  wanted  to 
bring  about  a 
change  in  their 
lives. Nasiruddin Sheikh, Babar’s father a jute seller believed that
education is man’s true religion. So he supported his son to open a school and
provided free meals for the poor students.
Babar
Ali actually started his school Anand Shiksha Niketan when he was nine. It grew
out of a game. Babar Ali and his friends used to play school-school with him as
a teacher. As his friends had never experienced school atmosphere they enjoyed
playing as students. While they played, his friends would end up learning
arithmetic and this was what led him to open his own institution, for his
friends and other children like them in his own village. Teaching in Ali’s
school is taken care of by high school student volunteers. According to Babar
Ali teaching learning process has become more effective as the generation gap
is less between the teacher and the students and this is a big advantage.
Education is free and books are made available to the students.  
 
Comprehension:
III 
 
1.
According to Nasiruddin ‘Education is man’s True Religion’. How does Babar
Ali’s school prove this?
Or
2. The increasing 
strength of Babar Ali’s school reflects the transformation in our  society’s attitude towards education.
Substantiate.
Or
3. Do you feel that Babar Ali’s initiation is a success
story? Explain
Ans:    Education 
is  a  boon 
and  this  is 
a  remarkable  story 
of  the  desire 
to  learn  amid 
the  direst  (extreme) 
poverty.  So  Ali’s thoughtfulness and initiative turned an
impossible  mission into a possible one.
Success  cannot be  measured by 
money or fame that is visible but by the positive transformation caused
by a small act of courage. The 
School  which  was 
started  in  a  very  humble 
manner  in  the 
backyard  of  Babar 
Ali’s  house  with 
eight  students  has 
been transformed  today  to 
the  one  with 
eight  hundred  students, 
with  60  regular 
attendees  and  over 220 
students  on  roll 
call.  Anand shiksha Niketan
consists of ten volunteer teachers teaching grade 1 to 8. It is registered with
the West Bengal Government. This means that the children who gain access to
education will also have more career opportunities.  Text books are free from
class 1 to  5. The  School  provides 
free  mid-day  meals 
and  opportunity  to 
get  into  the 
High  School.  Students 
join  his  School 
with  lots  of enthusiasm and interest. Moreover, they
are very keen to study when a person receives education it uplifts his way of thinking
and improves the quality of his life. The school has not only created
confidence in young children but also enhanced self confidence of the entire
villagers in this process of education. People like Tulu Rani Hazra a fish
monger, high school volunteers, Debarita Bhattachary, Monks at the local Rama
Krishna Mission, IAS officers and local cops have participated in the school’s
activities which reflect their devotion towards education. In short, Babar
Ali’s foresight has given opportunities for hundreds of deprived students.  

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button