Class 9 First Language English Textbook Solutions

ALL STORIES ARE ANANSI’S – Class 9 First Language English Textbook Solutions


UNIT 6 PROSE
ALL STORIES ARE ANANSI’S
 
Comprehension :

C1.) Read the questions given below and discuss the answers for them with your friends.
 
1.) Who owned the stories in the beginning?
Answer: In the beginning the stories were owned by Nyame-the sky god.
 
2.) Who wanted to own them later?
Answer: Kwaku Anansi, the spider wanted to own them later.
 
3.) What was the price to be paid to own all the stories in the world?
Answer:  The price to be paid to own all the stories were three things i.e. Mmoboro, the hornets and Onini, the great python.
 
4.) Did Anansi agree to pay the price?
Answer: Yes, Anansi agreed to pay the price.
 
5.) Why did Anansi pour water on himself and over the hornets?
Answer: Anansi poured water on himself and over the hornets to make hornets believe that it was raining.
 
6.) What did Anansi capture the hornest in?
Answer: Anansi captured the hornest in the gourd.
 
7.) What dispute did the spider have with his wife?
Answer: The spider’s wife argued with the spider that Onini, the python was shorter and weaker than the bamboo pole and the spider disagreed with her so they had dispute over it.
 
8.) What suggestion did Onini give to find out the truth about his length and strength?
Answer: Onini suggested Anansi to measure him against the bamboo pole to find out the truth about his length and strength.
 
9.) Why did Anansi tie Onini at one end of the pole?
Answer:  Anansi saw that Onini was getting stretched at one end and getting shorter at the other end, so Anansi tied him at the front so that he wouldn’t slip.
 
10.) Where and why did Anansi dig a pit?
Answer:  Anansi dug a pit in the forest to trap Oseba, the leopard.
 
11.) Why did Anansi bend a tall green tree over a pit?
Answer:  Anansi bent a tall green tree over a pit to help Oseba come out of the pit.
 
12.) Why did the Sky God offer Anansi all the stories?
Answer:  Ananasi proved himself to be a real hero by brining three creatures to the Sky God. It was something that was not done by anybody else before, so impressed by this, the Sky God offered Anansi all the stories.
 
13.) Who should anyone acknowledge before telling a story?
Answer:  Anyone should acknowledge Anansi, the spider before telling a story.
 
C2.) Answer the following questions. Work in pairs

1) Describe how Anansi captured the hornets for the Sky God.
Answer:  Firstly Anansi cut a gourd from a vine and made a small hole in it. Then he took a large calabash and filled it with water. He went to the tree where the hornets lived. He poured some of the water over himself, so that he was dripping. He threw some water over the hornets, so that they too were dripping. Then he put the calabash on his head, as though to protect himself from a storm, and called out to the hornets and asked why there were staying in the rain. Then the hornest asked where shall they go on which Anansi told them to get into the dry gourd.Then the hornets thanked him and flew into the gourd through the small hole. And finally when all of them entered in the gourd, he plugged the hole with a ball of grass.
 
2) Explain how the python got trapped.
Answer: Anansi went to the forest and cut a long bamboo pole and some strong vines. Then he walked toward the house of Onini, the python. He talked to himself saying that his wife was stupid to think that the python was shorter and weaker than the bamboo. And Anansi disagreed with his wife. All this muttering of Anansi was heard by the python and he suggested him to measure against the bamboo. Anansi agreed and started to measure the python and said that he was stretching at one end. Then Anansi very smartly tied the python to the pole saying that in that way he wouldn’t slip and in this way he trapped the python.
 
3) What method did the spider Kwaku Anansi adopt to get the leopard demanded as a price for the ownership of all tales and stories of the world?
Answer: Anansi went into the forest and dug a deep pit where the leopard was accustomed to walk. Then he covered it with small branches and leaves and put dust on it, so that it was impossible to tell where the pit was. He went away and hid. Osebo came prowling in the black night and he stepped into the trap Anansi had prepared and fell to the bottom. Next morning when Anansi went to the pit, he saw the leopard there. Anansi asked the leopard what he was doing there to which the leopard replied that he was fallen into a trap. Anansi promised the leopard to take him out. He bent a tall tree toward the ground so that its top was over the pit, and he tied it that way. Then he tied a rope to the tree and dropped the other end of it into the pit. After that he asked the leopard to tie his tail. And he took his knife and cut the other rope, the one that held the tree bowed to the ground. The tree straightened up with a snap pulling the leopard out of the hole. He hung in the air head downward, twisting and turning. And while he hung this way, Anansi killed him with his weapons.
 
C3.) Read the following statement carefully, and in pairs, discuss the points you would like to include in your justification. Elaborate each point.
“With wisdom and knowledge one can achieve the impossible.” Justify the statement with reference to Kwaku Anansi, the spider.
Answer: With wisdom and knowledge one can surely achieve things that seem to be impossible to achieve. In the learnt story, we come to know how a little creature, Anansi, the spider made tree big creatures to fall in his trap. The spider used only his wit and smart tricks to get the three creatures into the trap. What seem to be impossible by the great warriors and chiefs to achieve was achieved by the little creature only by using his wits. It is not about the physical strength but it is about the way one uses its knowledge to achieve things. With right use of the knowledge one can achieve things.
 
LANGUAGE ACTIVITIES:

Vocabulary:-
V
1.) Use the following words in sentences of your own:
a) yearn – She yearns for a luxurious life without any efforts.
 
b) plug – Could you plug the charger in the socket, please?
 
c) accustomed – I’m accustomed to writing fast.
 
d) onward – We moved onward into the deep forest.
 
e) acknowledge – We should acknowledge the efforts taken by people.
 
f) measure – I have to measure this land today itself.
 
V2.) Which of the following expressions do you think are appropriate? Choose/tick the right one.
a) a shining star/ a glittering star
 
b) a busy traffic/ a heavy traffic
 
c) a stomach ache/ a stomach pain
 
d) backside of the house/ behind the house
 
e) a severe fever/ a high fever
 
Grammar and Usage

G1.) Here are some sentences from the lesson. Can you supply tags suitable question tag to each one of them, choosing from the box below.
1) I can do it, can’t I?
 
2) I should first have Mmoboro, shouldn’t I?
 
3) I will bring them, won’t I?
 
4) Osebo, you are half foolish, aren’t you?
 
5) My wife is stupid, isn’t she?
 
6) I give them more respect, don’t I?
 
7) My opinion was not good as my wife’s, was it?
 
G2.) Given below are three sentences. Identify the verbs and  conjunctions and fill in the blanks.
1.) They shouted loudly.
 
Verb : Shouted
 
Conjunction :
None 2. He tried his best but he failed.
 
Verb : Tried, failed
 
Conjunction : But
 
Type of conjunction: Coordinating conjunction 3. He worked as if he was in a hurry.
 
Verb: Worked, Was(helping verb)
 
Conjunction: As if
Type of Conjunction : Subordination conjunction
 
Let us now compare the three sentences and list the differences.
Simple sentence Compound sentence Complex sentence
1. has only one finite verb.
 
2. can be divided into subject and predicate.
 
1. has two or morefinite verb.
 
2.has coordinating conjunctions.
 
3. has two (one/two) parts that can stand independently.
 
1. has two or more finite verbs
2. has subordinating conjunc-tions.
 
3. has only one (one) main clause
 
4. has one or more subordinating claues that depend on the main clause for its meaning.
 
G3.) State whether the following sentences are simple, compound or complex sentences and put them under their respective boxes.
1.) Either take it or leave it. Compound sentence
 
2.) Rome was not built in a day. Simple sentence
 
3.) People who are given to quarrelling cannot be happy. Complex sentence
 
4.) Many are called, but few are chosen. Compound sentence
 
5.) No one can harm us as long as we remain friends. Complex sentence
 
6.) God made the country, and man made the town. Compound sentence
 
7.) I will read that book if you advise me to do so. Complex sentence
 
8.) We returned when the sun set. Complex sentence
 
9.) There is no hope of her recovery. Simple sentence
 
10.) The president appointed him Governor. Simple sentence
 
SPEAKING AND READING
S1.) Write a sentence for each of the following situations ‘‘making a polite request’’ (could you please…., I’d appreciate…., may I have… please, ) are some phrases that can be used to make polite requests. You can use any other polite phrase suitable for the situation.
The first one is done for you.
 
Please give me a glass of water. Asking for a glass of water.
 
1) Could you please give me a ticket to Delhi? Asking for a ticket to Delhi.
 
2) May I have the exam time-table? Asking for the exam time-table.
 
3) May I have a bottle of pickle at the dining table? Asking for a bottle of pickle at the dining table.
4) Could I have an ice- cream? Requesting for an ice – cream.
 
5) I’d appreciate if you tell me a story. Asking your grandma to tell a story.
 
S2. Read the graph and try to answer the questions that follow.
 
1) What data does the graph represent?
Answer: The graph represents the Projected CO2 Emission from Transport Sector in Delhi.
 
2) What was the pollution level in 2005?
Answer: In 2005, the pollution was between 4000- 5000 metric tons thousands.
 
3) What is likely to happen in 2020?
Answer:  In 2020, the pollution is likely to hit the range above 9000 metric tons thousands.
 
4) When was the pollution lowest?
Answer: In 1997, the pollution was the lowest.
 
5) Is this situation prevalent only in Delhi?
Answer: No, the situation is not only prevalent in Delhi but this condition is in many states/ cities.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button