class 10 1st Language English Textbook Solutions

ABRAHAM LINCOLN’S LETTER TO – Class 10 1st Language English Textbook Solutions

ENGLISH FIRST LANGUAGE
POEM: – ABRAHAM LINCOLN’S LETTER TO

HIS SON’S TEACHER 

ABRAHAM LINCOLN

II. About Abraham Lincoln
Abraham  Lincoln  was  an  avid  reader  of  poetry.  As  a teenager,  however,  Lincoln  also  began  to  cultivate  an interest  in  writing  poetry.  Lincoln’s  oldest  surviving verses,  written  when  he  was  between  fifteen  and seventeen years old, are brief squibs that appear in his arithmetic book.  Among  American  heroes, Lincoln  continues to  have  a unique  appeal  for  his  fellow  countrymen  and  also  for people  of  other  lands.  This  charm  derives  from  his remarkable  life  story—the  rise  from  humble  origins, the  dramatic  death—and  from  his  distinctively  human and  humane  personality  as  well  as  from  his  historical role  as  saviour  of  the  Union  and  emancipator  of  the slaves.  His  relevance  endures  and  grows  especially because  of  his  eloquence  as  a  spokesman  for democracy.  In  his  view,  the  Union  was  worth  saving not only for its own sake but because it embodied an ideal, the ideal of self-government. In recent years, the political  side  to  Lincoln’s  character  and  his  racial views  in  particular,  has  come  under  close  scrutiny,  as scholars  continue  to  find  him  a  rich  subject  for research. The  Lincoln Memorial  in  Washington, D.C., was dedicated to him on May 30, 1922.  

I. Question & Answers  

 1. Who wrote the letter to whom?
Ans:  – 
Mr.  Abraham  Lincoln  wrote  the  letter  to  his son’s teacher.  

2. Why did he write the letter?
Ans:
– He wrote the letter to teach his son to be better and a good person.  

3. What does he mean by ” a dollar earned is of far more value than five pound”?
Ans: 
–  It  means  that the  money  and  achievement  that is  earned  by  hard  work  is  more  valuable  than  that which you get by doing nothing.   

4.  Why  did  he  request  his  son’s  teacher  to  teach him to learn to lose?
Ans:  –
  He  requests  his  son’s  teacher  to  teach  him  to learn to lose because only  by  losing we can know our weakness. Lose is the solution to win.  

5. What did Lincoln want to see?
Ans:  – 
He  wants  to  see  his  son  be  a  great  person  and have sublime faith in humankind.  

6. Why did he advise not to follow the crowd?
Ans:  –
  He  advised  his  son  to  not to  follow  the  crowd because it’s unsafe to go to a bandwagon, it is great to be  different  by  not  following  others  and  we  should create our own path.  

7. What do you know about Abraham Lincoln, the famous President of America?  
Ans:  – 
Abraham  Lincoln  was  the  sixteenth  President of the United States of America. He was the man who abolished  slavery  by  Proclamation  in  1863.  He  was shot-dead in 1865.   

8.  Has  your  father  ever  written  any  letter  to  your teacher?  
Ans: 
–  No,  he  has  never  written  any  letter  to  my teacher.  

9.  Can  you  imagine  how  much  your  father  is worried about your future?  
Ans: –
Yes, like every father he is very much worried about my future. He wants it to be good at every step. So he gives proper care of my studies.  

10.  Why  did  Abraham  Lincoln  write  a  letter  to  his son’s teacher?  
Ans:  –
  Abraham  Lincoln  wrote  a  letter  to  his  son’s teacher  suggesting  to  give  such  an  education  which can make him strong with body, mind and spirit.   

11.  What  does  Lincoln  mean  by  saying  that  “for every  scoundrel,  there  is  a  hero;  that  for  every selfish Politician, there is a dedicated leader…?”  
Ans: –
The saying is true. He means to say that there is always  every  scoundrel  there  is  a  hero  and  for  every selfish  Politician,  there  is  a  dedicated  leader.  It depends  upon  thinker  as  what  he  .thinks.  We  should consider it within our heart about the concerning man.   

12.  A  child  should  be  treated  gently  but  not cuddled. Do you agree?
Give your opinion.  
Ans:  –
  Too  much  of  love  spoil  the  child.  A  child definitely  needs well discipline and  manner. Emersion says,  “Secret  of  Education  lies  in  respecting  pupils.” At  the  time  of  giving  education,  he  should  be  treated kindly but at his fault he must be punished. He should be treated kindly but a not at his fault.  

13.  “All  men  are  not  just,  all  men  are  not  true.” Comment on this statement.  
Ans:
– The poet is right to say that all men are not just and are not true. Its human nature differs individually. Some are kind and  some are rude. So Lincoln advises the  teacher  to  teach  the  boy  about  human  nature.  So that he may beware of the people in Future.   

14. Why do you think Lincoln wants his son to steer away  from  envy  and  learn  the  secret  of  quiet laughter?  
Ans:
– Lincoln wants his  son to steer away  from  envy because  envy  is  such  a  person  who  believes  that people  do  not  do  things  for  good.  He  is  not  sincere. Such type of man is not social; he does every work for his sake only. Rather he wants his son that a  man who remains amused the entire can tackle any situation and should enjoy laughing quietly.   

15. Why does Lincoln not want his son to follow the crowd when everyone is getting on the bandwagon?
Ans:  – 
Lincoln  does  not  want  his  son  to  follow  the crowd  when  everyone  is  getting  on  the  bandwagon because  he  won’t  be  able  to  develop  has  personal qualities. He would not be a leader but a follower as a puppet.  

16.  What  qualities  did  Lincoln  want  his  son’s teacher to teach him?  
Ans: –
Lincoln wants his son’s teacher to teach him to know  about  different types  of  people  and  able  to face different situations. He wants that he should not have ill  thoughts  rather  he  should  be  always  in  a  happy mood. He wished for his son a higher and higher post. He must be self-dependent.  

II. Comprehension Based Question & Answers  

He will have to learn, I know,  that all men are not just,  
all men are not true.  But teach him also that  for every scoundrel there is a hero;      
that for every selfish politician,  there is a dedicated leader…  
Teach him that for every enemy there is a friend.
It will take time, I know,  but teach him, if you can,         
that  a  dollar  earned  is  of  far  more  value  than  five found…  

1. Name the poem and its poet.  
Ans:  – 
The  name  of  the  poem  is  “Abraham  Lincoln’s letter  to  his  son’s  teacher”  and  the  poet  is  Abraham Lincoln.  

2. What will the pupil have to learn?  
Ans: –
The pupil will have to learn that all men are not just and true.  

3. What does the poet advice the teacher about foe and friend?  
Ans: –
The poet advises the teacher to teach  his pupil that for every enemy there is a friend.  

4. Which earning is preferable to?  
Ans:  –
  A  dollar  earned  honestly  is  better  than  five- pound earned otherwise.  

Teach him to learn to lose… and also to enjoy winning.  
Steer him away from envy, if you can,  
teach him the secret of quiet laughter.      
Let him learn early that  
the bullies are the easiest to lick…
Teach him, if you can,  the wonder of a book…
But also give him quiet time        
to ponder the eternal mystery of birds in the sky,  
bees in the sun,  and flowers on a green hillside.  

1.  What  are  the  poet’s  suggestions  for  losing  and winning?  
Ans:
– The poet suggests the teacher to teach to learn to lose and to enjoy winning.  

2. What do you mean by envy?  
Ans: 
–  Envy  means  a  feeling  of  discontent  caused  by ‘some  else’s  good  fortune.  The  poet  here  asks  the teacher to steer away from his son from envy.   

3. What is an early lesson?  
Ans:
– The poet advises the teacher to give  his son an early lesson that the bullies are easiest to be defeated.  

4. What does the poet say about books?  
Ans:
– The poet thinks that there is ‘wonder in books.   

5. What does the poet advice about the mystery?  
Ans: –
The poet advises the teacher to teach his son so he may able to think over birds in the sky. Bees in the sun and flowers on the green hillside.  

In school, teach him  
it is far more honorable to fail        
than to cheat…
Teach him to have faith in his own ideas,  
even if everyone tells him they are wrong…
Teach him to be gentle with gentle people,  
and tough with the tough.          
Try to give my son  
the strength not to follow the crowd  
when everyone is getting on the bandwagon…  

1.  What  does  the  poet  advice  the  teacher  to  teach the boy at school?  
Ans:
– It is far honourable to fail than to cheat.  

2. What should he have faith in?  
Ans: –
He should have faith in his own ideas.  

3. How should he behave with people?  
Ans: 
–  He  should  be  gentle  with  the  gentle  and  tough with the tough.  

4.  Find  the  word  from  the  given  stanza  which means, “cart”.  
Ans: –
Wagon.  

Teach him to listen to all men…
but teach him also to filter all he hears      
on a screen of truth.
And take only the good that comes through.
Teach him, if you can,  
how to laugh when he is sad…
Teach him there is no shame in tears.      
Teach him to scoff at cynics  and to beware of too much sweetness…
Teach him to sell his brawn  and brain to the highest bidders,  
but never to put a price tag on his heart and soul.  
Teach him to close his ears to a howling mob…
and to stand and fight  if he thinks he is right.

 1. What does the poet advice in the first line?  
Ans: –
The poet advised in the first line that he should be taught to listen to all men.   

2. What should he do when he is sad?  
Ans:
– When he is said he should learn to laugh.  

3. Whom should he scoff at?  
Ans: –
He should be taught to scoff at cynics.  

4. Whom should he sell his brawn and brain?
Ans: 
–  He  should  sell  his  brawn  and  brain  to  the highest bidders.   

5. What should be done with the howling mob?  
Ans: –
He should not hear it but should stand and fight if he thinks right.  

Treat him gently, but do not cuddle him          
because only the test of fire makes fine steel.
Let him have the courage to be impatient……
let him have the patience to be brave.
Teach him always
to have sublime faith in himself        
because then he will have
Sublime faith in mankind
This is a big order.
But see what you can do…….
He is such a fine little fellow,        
My Son!     

1. What is the suggestion of the poet?  
Ans:  –
  The  poet  suggests  the  teacher  treat  the  boy gently but forbade caddie him.  

2. How is steel made?  
Ans:  – 
When  iron  is  made  hot  in  fire  it  becomes  fine steel.  

3. What should he always think?  
Ans: –
He should always think about the sublime.  

4. How is the son?  
Ans:
– His son is very nice.  

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button