Class 8th Third Language English Textbook Solutions

A SURVIVOR’S STORY – Class 8th Third Language English Textbook Solutions

 A SURVIVOR’S STORY
 
I) VOCABULARY

A.) Write down opposites of the following words, choosing from the words given in brackets (One is done for you).
 
1.) weaken       x         strengthen
2.) incapable    x          capable
3.) superior      x       inferior
4.) failure         x      success
5.) reject          x       accept
6.) immediate  x      gradual
 
B.) Replace the underlined words with appropriate words choosing from those given below in bracket (make necessary changes).

1.) The train came to the station on time.

Answer: The train arrived to the station on time
2.) His aim was so perfect that the bird died immediately.
Answer:  His aim was so accurate that the bird died immediately.

3.) The students went to the teacher to ask for pardon.

Answer: The students went to the teacher to ask to forgive.
4.) The poor boy drank the whole bottle of water to satisfy his thirst.
Answer: The poor boy drank the whole bottle of water to quench his thirst.
5.) Mother held her son tightly to her bosom when she met him after a long time.
Answer: Mother embraced her bosom when she met him after a long time.
 
II) COMPREHENSION

A.) Answer the following questions in one or two sentences each.

1.) Where was Lance Armstrong born?

Answer: Lance Armstrong was born in Plano Texas.
2.) What was Armstrong’s ranking under nineteen category Triathlon?
Answer: Armstrong was the number one under nineteen category Triathlon.
3.) What disease was Lance Armstrong diagnosed with?
Answer: Lance Armstrong was diagnosed with testicular cancer.
4.) What was Lance’s condition when doctors decided to do the surgery?
Answer: Lance’s condition was too bad when doctors decided to do the surgery.
5.) What was commendable in Armstrong’s performance in the Tour-de-France?
Answer: Lance Armstrong reached the finish line in Paris 7 Minutes and 37 seconds earlier than the other competitors and this was commendable in his performance in the Tour-de-France.
6.) How many times did he win the Tour-de- France?
Answer: He won the Tour-de- France for four successive years.
7.) When was he declared to have been cured of cancer?
Answer: In February 1997, he was declared to have been cured of cancer.

B.) Say whether the following statements are true or false.
 
1.) Lance Armstrong was born on September 18, 1970 in France      –           False
2.) Lance Armstrong won the Tour-de-France five times in total     –           False
3.) He underwent radiotherapy for his cancer    –          False
4.) Lance Armstrong never lost hope and kept trying to survive and win     True
5.) Lance displayed great superiority with his timing in the 1999 Tour-de- France True
 
III) LANGUAGE

A.) Ask questions on these statements. Begin the questions with words given in bracket (Work in groups).
Example : 1. Rama lived in the forest (where)

Where did Rama live?
 
2.) Rama and Lakshmana were hungryThey came to a small hut (why)
Que : Why did Rama and Lakshmana come to a small hut?
 
3.) Shabari lived there (who)
Que : Who lived there?
 
4.) She gave them berries (what)
Que : What did she give them?
 
5.) They left the place as soon as they finished eating (when)
Que : When did they leave the place?
 
6.) Raj and Ravi lived in this house for four years (how long)

Que : How long did Raj and Ravi live in this house?
 
B.) Fill in the blanks with correct forms of to be, am, is, was, are, were.
1.) Galileo was born in 1564 in Pisa.
2.) I am studying in the 8th standard.
3.) Dr. Ambedkar was the first law Minister of independent India.
4) Babu and his pet dog are good friends.
5.) Home is where the heart is.
 
C.) Write the following sentences using helping verbs given within brackets.

1.) Lance predicted that he (would/should) survive

Answer: Lance predicted that he would survive.
 
2.) I (will/would) Plant saplings on the road-side
Answer: I will plant saplings on the road-side
 
3.) (shall/will) I carry the box?
Answer: Shall I carry the box?
 
4.) I (will/won’t) complain to the headmaster if you tell the truth
Answer: I won’t complain to the headmaster if you tell the truth
 
5.) (shall / will/ would) I help you?
Answer: Shall I help you?
 
6.) You (would/should) help the blind and the wounded

Answer: You should help the blind and the wounded
 
Now role play the following situations from column A choosing the appropriate answer from the column B.
1.) She has grown her finger nail, she’d better cut them.
2.) He is tired. He’d better take rest.
3.) I want to go to a movie. I’d better ask my father.
4.) My dress is dirty. I’d better wash it.
5.) I missed my school bus. I’d better take a taxi.
6.) These fruits are rotten. I’d better throw them into the dust bin.
 
Match the words given in A with appropriate answers given in B.

1.) Man became                       –           c. greedy
2.) Flowers and trees used to  –            b. sway
3.) Land is going to become   –            d. barren
4.) Birds used to sing              –            a. melodiously

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button