Class 9 First Language English Textbook Solutions

A DREAM OF FLIGHT – Class 9 First Language English Textbook Solutions


 UNIT 10 PROSE
A DREAM OF FLIGHT
 
Glossary

Here are some words connected with planes and flying. Do you know what they mean? 
Match the words with their meanings 
(look up a dictionary if necessary)
a.) aviation      –           7. the science or practice of flying aircraft
b.) hangar        –           3. a building in which aeroplanes are kept.
c.) runway       –           6. specially prepared surface for taking off and landing of aircraft.
d.) cockpit       –           1. compartment for the pilot of an aircraft
e.) parachute    –           2. umbrella-shaped apparatus used for descent from an aircraft
f.) black box    –           4. flight recorder
g.) propeller     –           5. revolving shaft with blades for driving a plane
 
Comprehension :
 
C1.) Get into pairs / groups and discuss the answers to the following questions :
 
1.) Which book took the author into “a dream of flight”?
Answer: Charles H.Gibbs Smith’s book – ‘The Invention of the Aeroplane 1799-1909’ took the author into a “a dream of flight.”
 
2.) When did the author find the book?
Answer: The author found the book amidst a heap of leather bound volumes in an old bookshop.
 
3.) What did the book explain?
Answer: The book explained in great detail man’s eternal longing and hope that led to innumerable trials, most of which ended as disasters and subsequent experimentation arising from various inventions used for flight before the advent of “Aero plane” as we know of it today.
 
4.) How was the bird man dressed to fly?
Answer: The bird man tied bat-like wings made from wood and cloth, covered with birds’ feathers.
 
5.) What happened to the bird man when he jumped from the tower?
Answer: The bird man flexed his shoulders and started beating his arms fast and suddenly jumped out. Instead of flying free in the sky like a bird he tumbled down in inverted manner. He fell in the middle of the crowd in a tangled heap of cloth and feathers and lost his life.
 
6.) Who were the first aerial passengers?
Answer: A sheep, a hen and a duck placed in the basket of the balloon were the first air passengers.
 
C2.) Working in pairs, discuss the answers to the following questions and write them in your notebook:
 
1.) Describe the balloon in which the first aerial passengers flew.
Answer: Flames leap high from a huge pile of burning wood in the middle of the square. A mammoth globular fabric with its bottom open and decorated with colorful motifs was tied all around with thick ropes. As the sphere filled with hot air and heaved from side to side, four persons cut off the ropes. The crowd watched open-mouthed as the spherical balloon started flying upwards and drifted across the sky. A sheep, a hen and a duck placed in the basket of the balloon became the first air passengers.
 
2.) How did Otto Lilienthal make an attempt to fly?
Answer: Otto Lilienthal lifted a strange craft built from wood and fabric and brought it out of a shed built atop a big hill. It had two 6 m long bat-like wings on top of one another with a horizontal and a vertical surface behind and a ring shaped frame between the wings. Lilienthal stepped inside the frame and with his arms supporting the ring and ran forward. Within a few steps, Lilienthal’s craft started floating in the air. Hanging beneath, Lilienthal glided for a long distance and touched down at the bottom of the hill.
 
3.) How has the author described Orville Wright’s flight into the air?
Answer: Wright brothers took their two-winged machine which they had invented to Kitty dunes in North Carolina for its testing. Orville Wright lay prone in the middle over the bottom wing. A small internal combustion engine by his side turned a pair of two-bladed paddle wheels through long bicycle chains. As the engine growled, Wilbur Wright freed the rope holding the machine and it surged forward. Moving about 12 meters per second, the machine suddenly lifted up and flew in the air.
 
C3.) Answer the following questions on your own:
1.) ‘Man had at last devised a contraption with which he could launch himself from a hill and glide down to the ground.
 
a.) Who had made this contraption?
Answer: Sir George Cayley made this contraption.
 
b.) How did it work?
Answer: He made a boat shaped contraption with wheels at the bottom having a big wing shaped like the hood of a snake. Four triangular surfaces in the form of a cross are at the back supported by a wooden frame. He put his carriage chauffeur inside and gave a big push. The vehicle started rolling on its wheels and rushed towards the valley below. When it gathered speed, the machine left the ground. It floated in the air and touched down on the other side of the valley.
 
2.) List out the persons from the lesson who made brave attempts to fly.
Answer: In 1496 A.D, the bird man tried to fly but failed in it and died.
In 1853 A.D Sir George Cayley built a boat shaped contraption.
In 1891 A.D Otto Lilienthal built a glider.
In 1903 The Wright Brothers invented two-winged machine.
 
3.) What does the lesson inspire you to do?
Answer: The lesson inspires us to do keep trying until we succeed in our life.
 
V2.) Here are some words. Some of them are nouns and some are verbs and others can be used as both nouns and verbs. Work in pairs / groups and put them in the diagram as shown in the example.
Answer: Nouns- Entrance, treatment, street, garden
Verbs-Accompany, thank
Both verbs and nouns- Support, chair, fish, crowd
 
V3.) Get into pairs / groups. With the help of a dictionary complete the following table with appropriate forms of the words.
S.No Words      Noun             Adjective                   Verb                       Adverb
1         Secure       Security          Secure                     Secure                      Securely
2          Loose        Loose           Loose                      Loose                      Loosely
3         Thank       Thanks         Thankful                      Thank                    Thankfully
4Conversation            Conversation Conversational            Converse              Conversationally
5       Move              Movement           Moveable                Move                 Move
 
Now write four words that belong to the same semantic field for the words given below:
1.) Space         a) Sky              b) Stars            c) Galaxy                     d) Milky Way
 
2.) factory       a) Workers        b) Machines    c) Workshop               d) Noise
 
3.) school         a) Students      b) Teachers     c) Classrooms             d) Uniform
 
4.) business      a) Firm             b) Turnover     c) CEO                       d) Money
 
5.) computer    a) Monitor       b) Mouse        c) Input                      d) Output
 
6.) river                        a) Flood           b) Water          c) Brook          d) Flowing

V5.) Let us revise suffixes

You learnt about prefixes and suffixes in the previous classes. A suffix is also a syllable added to the end of a word to form a new word.
Suffix Meaning Example Your example
-er/or a person player, teacher Doctor, engineer, cobbler
-ful full of helpful, needful Truthful, beautiful, joyful
-logy subject of study psychology, biology Microbiology, anthropology, anthology
-less Without fearless, endless Meaningless, shameless, powerless
-ly makes an adverb from an adjective cheaply, slowly Smartly, lovely, clearly
 
G1.) Working in pairs, change the following sentences into passive voice:

1.) My parents give me some pocket money.
Answer:  Some pocket money is given to me by my parents.
 
2.) The mayor promised new houses to the people.
Answer: New houses were promised to the people by the mayor.
 
3.) The school declared a holiday.
Answer: A holiday was declared by the school.
 
4.) I gave the baby a doll.
Answer: The baby was given a doll by me.
A doll was give to the baby by me.
 
5.) They offered me a better job.
Answer: A better job was offered to me by them.
 
G2.) Read the following passage and change into passive voice.
Answer: A few days ago, Ravi’s motorbike was stolen. His motorbike had been left outside his house by Ravi. The police were reported to by Ravi. He was told by the police that they would try to find his bike. This morning Ravi was called by the police and asked to come to the police station. His motorbike had been found by them. It had been painted and sold to someone, by the thieves. The thieves had been arrested by the police.
 
G3.) Working in pairs read the following paragraphs and underline the sentences that are in passive voice.
There have been many attempts at developing a modern snowboard. In 1965, the “Snurfer” (a word play on “snow” and “surfer”) was developed as a child’s toy. Two skis were bound together and a rope was placed at the front end to afford control and stability. Over 500,000 “Snurfers” were sold in 1966 but they were never seen as more than a child’s plaything even though organized competitions began to take place. The year 1969 brought a slightly more sophisticated snowboard based on the principles of skiing combined with surfboard styling.
The “Flying Yellow Banana” was developed in 1977. This was nothing more than a plastic shell covered with a top surface like that of a skateboard, but at the time it was considered a major advance in the little known sport of snowboarding. The first national snowboard race was heldin the area outside Woodstock and was known as “The Suicide Six.” The race consisted of a steep downhill run called “The Face” in which the main goal was probably mere survival.
 
Your teacher will read the passage twice. Pay attention to the reading and answer the questions that follow.
 
1.) When did the bicycle boom begin?
a) early 1800s
b) late 1800s
c) early 1900s
d) late 1900s
 
2.) Which of the following was NOT a major influence on the evolution of the bicycle?
a) speed
b) safety
c) comfort
d) style
 
3.) What material were the first bicycles made from?
a) iron
b) aluminium
c) wood
d) steel
 
4.) What kind of wheeled vehicle was the automobile first made from?
a) tricycle
b) quadruple
c) bicycle
d) tandem
 
5.) What factories had the equipment and skills to build bicycles in the late 1800s?
a) steel factories
b) wagon factories
c) wind mill factories
d) sewing machine factories
 
6.) What prompted the social revolution in the 1890s?
a) bicycles were reasonably priced for most people
b) difficult to distinguish upper and middle class when wearing bicycle uniforms
c) young people were able to travel beyond their neighbourhoods
d) all of the above
 
Write a sentence for each of the following situations “asking for information”.
The first one is done for you.

e.g. : May I know your office working hours?
 
a) Asking the station master the fare from Hubli to Mysore.
Answer: Could you please tell me the fare from Hubli to Mysore.
 
b) Asking the way to Vidhana Soudha.
Answer: Would you mind telling me the way to Vidhan Soudha?
 
c) Asking permission to read a book.
Answer: Could you please give me a book to read?
 
d) Requesting to have a bike ride.
Answer: Would you mind me having a ride of your bike?
 
e) Asking your mother pocket money.
Answer: Can I have extra pocket money this time?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button